Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
A ZstatFlu-II teszt klinikai értékelése: az influenzavírus gyors, kemilumineszcens diagnosztikus tesztje
M S Hamilton, D M Abel, Y J Ballam, M K Otto, A F Nickell, J R Appleman
J Clin Microbiol 2002;7(40):2331-34.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
Az influenza okozta megbetegedések éves költsége 3-4 milliárd dollár között mozog évente az USA-ban. A CDC 2001-es adatai alapján kb. 20 ezerre becsülhető az influenzával kapcsolatba hozható elhalálozások száma, és több mint 100 ezerre tehető a hospitalizáltak száma.
A légúti váladékok vizsgálatára három diagnosztikus teszt van leggyakrabban használatban. A tenyésztés hosszú időt, a direkt és indirekt IF nagyfokú szakértelmet igényel. Ezen kívül gyors spot tesztek szerezhetők be az influenza kimutatására. Ezek mindegyike lényegében a vírus antigénjeit mutatja ki, míg a ZstatFlu-II teszt a neuraminidáz enzimatikus aktivitását detektálja.
Az összehasonlító vizsgálatok során a ZstatFlu-II teszt érzékenyebbnek bizonyult a tenyésztésnél és a Becton Dickinson Directigen kitjénél. A ZstatFlu-II nem mutatta ki az egyéb légúti patogén vírusok által hordozott neuraminidizázt (pl. parainfluenza stb.) ugyanis az alkalmazott kemilumineszcens szubsztrát az influenzaneuraminidáz specifikus szubsztrátja.

KOMMENTÁR
A szenzitív, specifikus és gyors diagnosztikus módszerek lehetővé teszik az influenza kimutatását, és ezáltal javítják a betegellátást és redukálják az antivirális terápia költségeit a valóban „flu-positive” betegeknél. Így elkerülhető a felesleges antibiotikus terápia is.

Irodalmi hivatkozások száma: 25
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.