Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Az humán papillomavírus 16, 18, 31 és 58 típusú vírusszerű partikulumok elleni antitestek gyakorisága az átlagpopulációban és prostituáltaknál
A Touzé, S de Sanjosé, P Coursaget, M R Almirall, V Palacio, C J L M Meijer, J Kornegay
J Clin Microbiol 2001;12:4344-48.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A genitalis humán papillomavírus- (HPV) fertőzés az egyik leggyakoribb víruseredetű, szexuális úton terjedő betegség. Eddig több mint 100 HPV-genotípust klónoztak és szekvenáltak teljes egészében. Számos tanulmányban tettek említést a HPV-16 típusú vírusszerű partikulumokról (VLP), melyekkel demonstrálták, hogy a genitalis HPV-fertőzést egy, a virális kapszidfehérjével szemben kialakuló immunválasz követ.
A HPV-fertőzés szoros kapcsolatban van a szexuális magatartással.
A tanulmány szerzőinek célja az volt, hogy jellemezzék a 16, 18, 31, 58-as típusú HPV-VPL által kiváltott szerológiai válaszokat két olyan női csoportban, melyekben a szexuális magatartás eltérő volt.
A szerzők a cervicalis hámsejtekben jelen lévő 16, 18, 31 és 58-as típusú HPV-DNS-t és az anti-VLP antitesteket vizsgálták 177 prostituáltnál és 283, az átlagos női populációt reprezentáló, azonos korú kontrollegyénnél.
Az anti-VLP-pozitivitás mértéke az átlagpopulációban a szexuális partnerek számával pozitív korrelációt mutatott, a szűz nőknél a szerzők nem találtak szerológiai választ. Prostituáltak körében a HPV-fertőzés magasabb multireaktivitással volt jellemezhető, mint az átlagpopulációban tapasztalható reaktivitás, és az 58-as típusú HPV-antitestválasz is gyakoribb volt. Az 58-as típus tekintetében szeropozitív nők 75%-a latin-amerikai országokban született. A HPV-fertőzés gyakorisága 14-szer, a cervicalis HPV-DNS gyakorisága pedig 10-szer nagyobb prostituáltaknál, mint az átlagpopulációba tartozó nők esetében.

KOMMENTÁR
A tanulmány eredményei alátámasztják a szexuális érintkezés szerepét az onkogén HPV-fertőzés átadásában. Az anti-VLP a prostituáltak ismételt fertőzésének markereként használható. A kapott eredmények alapján az anti-VLP a HPV-fertőzések (aktív vagy korábban elszenvedett) diagnosztikájában használható.

Irodalmi hivatkozások száma: 40
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.