Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Az Enterocytozoon bieneusi zoonotikus veszélye
B Dengjel, M Zahler, W Hermanns, K Heinritzi, T Spillmann, A Thomschke, T Löscher
J Clin Microbiol 2001;12:4495-99.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A microsporidiumok az emberek és az állatok újonnan felbukkanó patogénjei.
Az Enterocytozoon bieneusi ma már úgy ismert, mint az emberek microsporidium-fertőzéseinek leggyakoribb kórokozója. Az utóbbi időben különböző állatok (sertések, rhesus majmok, macskák, szarvasmarhák) székletmintáiból mutatták ki az Enterocytozoon bieneusit, azonban potenciális rezervoárja és az átadás módja még mindig ismeretlen.
A szerzők 26 emberi (hasmenéses) székletmintát és 37 egyéb fajtól származó 350 állati székletmintát vizsgáltak meg, melyek közül 18 parazitát tartalmazó mintát találtak. Az rRNS belső átírási helyének (ITS) genotípusos jellemzésével 14 különböző genotípust különítettek el, melyek közül hat genotípust korábban még nem írtak le. A filogenetikai analízissel a szerzők rávilágítottak az Enterocytozoon bieneusi akadálytalan átadására ember és állat között. Ezért az Enterocytozoon bieneusi olyan, mint egy zoonotikus patogén.

KOMMENTÁR
A filogenetikai analízis során bebizonyosodott, hogy az Enterocytozoon bieneusi átadásának nincs akadálya ember és állat. Ezért az Enterocytozoon bieneusi egy zoonotikus patogén.

Irodalmi hivatkozások száma: 19
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.