Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
A négy különböző peptidből álló, rekombináns Trypanosoma cruzi-antigén felhasználásával végzett ELISA a Chagas-betegség szerológiai diagnosztizálására
A W Ferreira, Z R Belem, E A Lemos, S G Reed, A Campos-Neto
J Clin Microbiol 2001;12:4390-4395.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A Chagas-betegséget, amely Közép- és Dél-Afrikában endémiás fertőzés, egy ostoros protozoon, a Trypanosoma cruzi okozza. A WHO a Chagas-betegséget még mindig egy jelentős közegészségügyi problémának tartja.
Jelenleg csak néhány módszer áll rendelkezésre a Chagas-betegség diagnosztizálására (a parazita vérmintából való mikroszkópos kimutatása, hemokultúra, xenodiagnózis vagy PCR módszer). A szerológiai tesztek viszont, melyek a parazita különböző fejlődési stádiumaiban megjelenő antigének ellen termelődő specifikus antitesteket mutatnak ki, alkalmasak a betegség gyors és könnyű diagnosztizálására.
Jelen tanulmányban a szerzők bemutatják a TcF-ELISA módszer fejlődését és értékelését. Ehhez az assay-hez mesterségesen előállított rekombináns antigént használnak, amely különböző, T. cruzi-specifikus peptidek tandem szekvenciáit tartalmazza.

KOMMENTÁR
Az eredmények azt mutatják, hogy a TcF antigén alkalmazható a Chagas-betegség szerológiai diagnosztizálására. Ehhez az assay-hez mesterségesen előállított rekombináns antigént használnak, amely különböző, T. cruzi-specifikus peptidek tandem szekvenciáit tartalmazza.

Irodalmi hivatkozások száma: 17
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.