Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Humán fertőzést okozó Cryptosporidium kimutatása és azonosítása real-time PCR segítségével
J R Limor, A A Lal, L Xiao
J Clin Microbiol 2002;7(40):2335-38.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A cryptosporidiosis az ételmérgezések és vízmérgezések egyik leggyakoribb okozója. A Cryptosporidium organizmusok a különböző gerinces élőlények protozoonjai, több mint tíz speciese ismert. A különböző Cryptosporidium speciesek vagy genotípusok gazdaspecificitással rendelkeznek. Emberi megbetegedést 5 species okoz: a C. parvum humán genotípusa, a C. parvum bovin genotípusa, a C. meleagridis, a C. felis és a C. canis.
Közegészségügyi szempontból ezért szükség van a Cryptosporidium-oocysták állati és környezeti mintákból történő kimutatására, illetve a fertőzés nyomon követésére és a fertőzés forrásának kiderítésére.
Napjainkban az azonosításra PCR-RFLP vagy szekvenálás használatos. A közlemény szerzői bemutatják a LightCycler PCR módszerét a Cryptosporidium kimutatására és azonosítására.
Az eredmények alapján a real-time PCR alkalmas a humán cryptosporidiosis gyors kimutatására. A módszer szenzitivitása hasonló a hagyományos PCR-hez, specificitása azonban nagyobb.

KOMMENTÁR
A különböző Cryptosporidium speciesek vagy genotípusok gazdaspecificitással rendelkeznek. Közegészségügyi szempontból ezért szükség van a Cryptosporidium-oocysták állati és környezeti mintákból történő kimutatására, illetve a fertőzés nyomon követésére és a fertőzés forrásának kiderítésére.

Irodalmi hivatkozások száma: 30
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Ami miatt az étel mérgező lehet
Ahogy a húsz Celsius fok feletti hőmérséklet beköszönt, a híradásokban megjelennek az ételmérgezésekről – ezen belül is- a szalmonellás fertőzésekről - szóló tudósítások. A melegben gyorsan szaporodó kórokozók kártékony hatásától csak az élelmiszerek tárolására, feldolgozására vonatkozó higiénés szabályok betartásával tudjuk megóvni magunkat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.