Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Trichuris vulpis kimutatása öt kutyánál és egy krónikus hasmenésben szenvedő betegnél
J J Dunn, S T Columbus, W E Aldeen, M Davis, K C Carroll
J Clin Microbiol 2002;7(40):2703-04.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A 49 éves nőbeteg öt napja tartó epigastrialis és a has jobb felső kvadránsában jelentkező fájdalomra, hányingerre és hányásra panaszkodott. Étvágya csökkent, de testsúlya nem változott. A kivizsgálás során a duodenalis fekély talaján kialakult gyomorürülés-obstrukciót állapítottak meg, ezért két héttel később vagotomiát és pylorusplasztikát végeztek. A műtét után egy hónappal súlyos hasmenés alakult ki (napi 11-12 székletürítés), haematemesis, láz, hidegrázás nélkül. A beteg tágabb anamnézisében appendectomia, histerectomia és többszöri laparoszkópia szerepelt.
A fizikális vizsgálat után székletmintát vettek Clostridium difficile-toxin, féregpete és protozoon kimutatása céljából. 400-szoros nagyítással a mintában Trichuris vulpis petét találtak.

KOMMENTÁR
A Trichuris trichiuria gyors mikroszkópos detektálása - a morfológiai jellemzők alapján - mikrométer használata nélkül is lehetséges. Az ostorféreg petéje jellegzetes méretekkel rendelkezik: hossza 50-56 mikrométer, szélessége 21-26 mikrométer. A Trichuris vulpis petéje kétszer ekkora.

Irodalmi hivatkozások száma: 10
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.