Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Terhes nők Toxoplasma-specifikus IgG-aviditásának megerősítő vizsgálata VIDAS teszttel
J G Montoya, O Liesenfeld, S Kinney, C Press, J S Remington
J Clin Microbiol 2002;7(40):2504-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
Terhes nők Toxoplasma-fertőzésének kimutatása során a leggyakrabban használt módszer az IgG- és IgM-típusú antitestek kimutatása (a gestatio alatti infekció bizonyítására). Szisztematikus vizsgálatok (pl. hetente vagy minden trimeszterben végzett vizsgálat) hiányában egyszeri vizsgálattal nem állapítható meg a fertőzés akvirálásának időpontja. Alacsony IgG-titer és negatív IgM-vizsgálat terhes nőknél a gestatio előtti infekciót valószínűsíti. Egyetlen savóból kimutatott IgM-pozitivitás akut infekció gyanúját vetheti fel. Az álpozitív vagy a valódi pozitív IgM-titerek téves interpretálása félrevezethető lehet, a téves interpretálás alapján művi abortuszokat indikálhatnak. Ezért IgM-pozitivitás esetén megerősítő vizsgálatra van szükség (Toxoplasma-specifikus profil: IgG, IgA, IgM és IgE).
Az IgG funkcionális affinitása primer fertőzés után kezdetben alacsony, majd az antigén és a B-sejt-válasz hatására hetek, hónapok alatt növekszik. A proteindenaturáló reagensek, pl. az urea is disszociálják az antitest-antigén komplexet. Így az aviditás az ureával kezelt és nem kezelt savók titereinek hányadosából adódik.
A megerősítésre alkalmazott VIDAS teszt TSP-vel együtt alkalmasnak bizonyult a terhes nők 16. gestatiós hétig akvirált fertőzésének kimutatására.

KOMMENTÁR
Sajnos az alacsony vagy határérték-aviditást mutató savók, IgM-negatív savók, illetve krónikus TSP esetén a VIDAS IgG-aviditási teszt nem bizonyult hatékonynak. Terhes nők Toxoplasma-fertőzésének kimutatása során ugyanis az a fő kérdés, hogy az infekció a gestatio alatt zajlott-e.

Irodalmi hivatkozások száma: 22
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.