Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
Az új LightCycler PCR alkalmazása a parvovírus B19-DNS mennyiségének gyors és érzékeny meghatározásában, és szerepe a visszatérő fertőzések terápiájával kapcsolatos döntések meghozatalában
T C Harder, M Hufnagel, K Zahn, K Beutel, H-J Schmitt, U Ullmann, P Rautenberg
J Clin Microbiol 2001;12:4413-19.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A parvovírus B19 DNS-ének kimutatása diagnosztikai szempontból előnyben van a szerológiai vizsgálatokkal szemben, főleg az immunveszélyeztetett betegeket fenyegető fertőzések miatt.
A tanulmányban a szerzők egy, a parvovírus B19 mennyiségének meghatározására szolgáló gyors és érzékeny PCR módszert mutattak be, amely a LightCycler (LC) módszerén és a fluoreszcens rezonanciaenergia-transzferen (FRET) alapszik.
Az új PCR-rel egyszerre 25 minta kvantitatív analízisét lehet elvégezni, amely 40 percen belül elkészül. A szerzők úgy találták, hogy a mennyiségi határ 5 geq/próba, mely egyenértékű a szérum 250 geq/ml-ével. Az új módszer előnyét egy olyan beteg gyermeknél mutatták be, aki fiatalkori idiopathiás arthritisben és visszatérő B19-vírusfertőzésben szenvedett, ezért gyengített immunszuppresszív terápiát igényelt.
Az eredmények alapján a parvovírus B19-specifikus LC-FRET PRC helyettesítheti a B19 vírus kimutatására használt hagyományos PCR módszert. Az LC-FRET PRC előnye a gyorsaságban (45 perc), a könnyű előkészületekben, a keresztkontamináció kockázatának csökkenésében, a nagy specificitásban és a mennyiségi meghatározás választhatóságában van.

KOMMENTÁR
A parvovírus B19-specifikus LC-FRET PRC helyettesítheti a B19 vírus kimutatására használt hagyományos PCR módszert. Az újonnan kifejlesztett módszer előnye a gyorsaságban (45 perc), a könnyű előkészületekben, a keresztkontamináció kockázatának csökkenésében, a nagy specificitásban és a mennyiségi meghatározás választhatóságában rejlik.

Irodalmi hivatkozások száma: 49
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.