Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Mikrobiológia - Mikológia -
Mikológiai diagnosztika
Általános és klinikai mikológia- Mikológiai diagnosztika

Ajánlási listák
Neutropeniás és transzplantált betegek invazív gombás fertőzéseinek mycologiai diagnosztikája
dr. Nikolova Radka
Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 1999;6(1):19-24.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Urbán Edit
MINTAVÉTEL ÉS SZÁLLÍTÁS
A mintavétel és a transzport szabályai a mycologiai diagnosztikában nem különböznek a bakteriológiában érvényben lévőktől. Fontos az anyag levétele a terápia megkezdése előtt a feltételezett kórképre leginkább jellemző helyről. A bakteriológiai transzport táptalajokon elküldött anyag alkalmas a mycologiai feldolgozásra is.

TENYÉSZTÉSI IDŐ
A sarjadzó gombák esetében 2-3 nap, az opportunista gombák esetében 5-14 nap, így amennyiben a vizsgálatkérő lapon nincs feltüntetve a mycologiai feldolgozás kérése, a legtöbb gomba nem detektálható, mivel az inkubálási idő hosszabb, mint a rutin bakteriológiai diagnosztikában szokásos.

GOMBÁS FERTŐZÉSEK SPEKTRUMA
Az egyre szélesedő kórokozóspektrum is komoly diagnosztikai és kezelési gondot okoz. Egyre több eddig ártalmatlannak tartott gomba speciesről bizonyítják kóroki szerepét ebben a betegcsoportban.
A hematológiai és transzplantált betegekben a Candida speciesek felelősek a gombafertőzések 60%-áért. A neutropenia a fő prediszponáló faktor az invazív candidiasis kifejlődésére.

SURVEILLANCE TENYÉSZTÉSEK
Ha a nyálkahártyákon a monitorozás nem talál gombakolonizációt, az invazív gombainfekció előfordulásának lehetősége kisebb, ugyanakkor 2 vagy több helyről izolált C. albicans 60%-ban korrelálhat invazív fertőzéssel. Fontos a species pontos megállapítása.
Húgyúti katéter hiányában Candida sp. izolálása vizeletből utalhat disseminált folyamatra.

HAEMOKULTÚRÁK, STERIL MINTÁK
Az automata HK rendszerek forradalmasították a candidaemia diagnosztikáját. Ezek a rendszerek állandó haemokultúra monitorozást biztosítanak, a pozitivitás azonnali detektálása szignifikánsan csökkenti az izolálási időt.
Krónikus disseminált candidiasis a haemokultúra érzékenysége rendkívül alacsony, laparoszkópiás májbiopszia hisztológiai és tenyésztéses vizsgálata ajánlott. A disseminált candidiasisban steril váladékok és szövetek mycológiai vizsgálata szükséges a kórokozó megállapításához.

SARJADZÓ GOMBÁK IDENTIFIKÁLÁSA ÉS REZISZTENCIA VIZSGÁLATA
A neutropeniás és transzplantált betegek steril anyagából izolált sarjadzó gombákat potenciálisan relevánsnak kell tekinteni, és species szinten kell identifikálni.
A hematológiai betegek gombainfekcióiban az amphotericin-B a standard választandó szer. fluconazollal szemben veleszületett rezisztenciával rendelkezik a C. krusei és a legtöbb esetben a C. glabrata is. A C. tropicalis izolátumok között is egyre több a rezisztens törzs.

SZEROLÓGIAI VIZSGÁLATOK
A Candida szerodiagnosztikájában hiányzik a megbízható preditív értékkel rendelkező szerológiai vizsgálat.
Neutropeniás betegekben az antitestvizsgálat antitest válasz hiányában használhatatlan. Magyarországon forgalomban lévő Candida antigén vizsgálat mannán antigént detektál, melynek legnagyobb korláta az antigenaemia tranzitorikus jellege.
A PCR vizsgálatok esetében még nem tisztázott, hogyan lehetséges elkülöníteni a kolonizációt a disseminált candidiasistól.

INVAZÍV ASPERGILLOSIS
A neutropeniás és transzplantált betegekben az invazív aspergillosis a második leggakoribb gombainfekció, de magas mortalitása miatt első számú diagnosztikai és kezelési problémát jelent ebben a betegségcsoportban.
Neutropenia és/vagy dysfunctionalis neutrophylek jelentik a fő rizikó faktort invazív aspergillosisban. Mivel az elsődlegesen érintett szerv a tüdő, a mikrobiológiai diagnózis az adekvát légúti váladék nyerésén múlik.
A terápia minimális késedelme is fatális lehet, cél a gyors diagnosztika, mely CT vagy MR vizsgálat lehet az első 24 órában. A törzsek species szintű diagnosztikája alapkövetelmény, irodalmi adatok szerint az A. terreus rezisztens lehet amphotericin-B-re.

SZEROLÓGIAI VIZSGÁLATOK
A magas mortalitás miatt rendkívül nagy az igény a gyors szerológiai diagnosztikára, melyek specifitása, szenzitivitása igen változó. A molekuláris biológiai módszerek még nem terjedtek el az aspergillosis diagnosztikájában.
Az egyéb gombák (Fusarium, Mucoraceae, Cryptococcus, Trichosporon, Pneumocystis carinii) előfordulása változó, kimutatásuk referencia laboratóriumokban történik.

KOMMENTÁR
A hazai mikrobiológiai laboratóriumok többsége nem készült fel a pontos gombameghatározásra sem species szinten, sem a rezisztencia meghatározása szintjén. A közlemény értékes összefoglaló jellegű tanulmány, az elérhető diagnosztikai lehetőségeket taglalja a specifitási és szenzitivitási adatok ismertetésével.
Fontosnak tartjuk a klinikus-mikrobiológus rendszeres konzultáció lehetőségét ebben a betegcsoportban, így pld. lehetőség nyílik a kolonizáció-infekció elkülönítésére.

Irodalmi hivatkozások száma: 44

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.