Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Molekuláris biológia
Daganatpatológia- Mikrobiológiai kórokozók kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel- Öröklődő kórképek- Vizsgálati módszerek

Ajánlási listák
A virologiai laboratórium szerepe a hepatitis C vírus fertőzés kezelésében
W L Irving
The role of the virology laboratory in the managment of hepatitis C virus infection
J Clin Virol 2002;25:3-13.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Patócs Attila
Mindenféle elővigyázatosság és diagnosztikai rendszerek fejlődése ellenére a hepatitis C vírus fertőzés világszerte egy nagyon súlyos probléma. Ennek a tanulmánynak a célja ismertetni egy klinikai virológiai laboratórium szerepét a hepatitis C vírus fertőzés kimutatásában és a betegek nyomonkövetésében. Az összefoglaló 4 fő részből áll. Az első rész egy bevezetés, melyben a szerző ismerteti a kérdésfelvetést, valamint az egyes részek kulcskérdéseit. A második, ami a legbőségesebb, tartalmazza a klinikai diagnosztikában használatos tesztek leírását, előnyeit, hátrányait, melyek segítségével a hepatitis C vírus (HCV) fertőzés identifikálása zajlik. A szerző bemutatja a HCV elleni antitesteken alapuló detektálási módszereket. Itt kiemeli, hogy a kereskedelemben csak a vírus magja és néhány un. nem-struktúr fehérjék ellenes antitest van forgalomban, a teljes genom ellenes antitest jelenleg nem elérhető. A HCV genomiális variábilitása szintén fontos probléma ezeknek a teszteknek az alkalmazása során. A szerző bemutatja HCV elleni antitestek detektálási módszereket, a hagyományos enzim-immunoassay módszerektől (EIA) a legújabb fejlesztésű antigénekkel impregnált csíkok használatáig. A szerző ismerteti a tesztek során felmerülő problémákat, ebben az esetben a false pozitív eredmények gyakrabban fordulnak elő mint más tesztek során. A csík-assay-ek specifikusabbak mint az EIA tesztek, de nem olyan érzékenyek. Az antitest alapú tesztek másik hátránya az un. ablak periódus (a tulajdonképpeni fertőzéstől az antitest megjelenéséig eltelt idő), az ebben az időszakban végzett mérések false negatív eredményt adnak. Szintén false negatív eredményt adnak az immunszupresszált betegekben végzett mérések. A HCV infekció kimutatására használt másik típusú tesztek az un. HCV RNS kimutatásán alapuló eljárások.A szerológia tesztekhez képest drágább eljárások, de a teljes vírus-genom kimutatására használhatóak. A tesztek legfontosabb hátránya, hogy kontamináció esetén false pozitív eredmények születhetnek. A további hátrány szintén mind a molekuláris biológiai eljárásokból adódnak (vírus RNS lebomlása, az amplifikációt gátló anyagok jelenléte pl. heparin). Ezeknek a teszteknek az értékelése viszonylag egyszerű, mivel a vírus jelentléte alapján igen-nem válaszokat kapunk. A HCV antigén detektálásán alapuló assay-eket véradóknál és akut fertőzés gyanújakor alkalmazzák. Az antigén detektálásán alapuló módszereket kiváltják a genom detektálást használó módszerek.
A közlemény harmadik részében a szerző ismerteti azokat a gyakorlati útmutatókat, melyek a különböző kezelések hatékonyságát elemzik HCV fertőzött betegekben. Széles, klinikai vizsgálatok alapján, melyeket interferon és ribavirin terápia során nyertek a betegség lefolyását öt prognosztikai tényező befolyásolja. Ezek a következőek: a vírus genotípusa, életkor, nem, a májfibrosis mértéke, és a vírussal való telítettség foka. A szerző ebben a részben ezeket a faktorokat részletesen ismerteti, nagyon fontos hívatkozásokat idéz. A negyedik részben a szerző a klinikai virológus szerepét foglalja össze. Ebben a részben a prognosztikai tényezők szerepét, illetve a virológus szakemberek ezeknek a tényezőknek a kutatásában játszott szerepét ismerteti.
A szerző kiemeli, hogy a klinikai virológus szerepe nem egy jól körbehatárolt szakterület, számos átfedés fordul elő a laboratóriumi illetve a kórházi osztályokon dolgozó kollegák munkája között.

KOMMENTÁR
Nagyon szép összefoglaló tanulmány a HCV fertőzés kimutatásáról illetve a betegség kialakulása és prognózisát befolyásoló tényezőkről. A szerző a klinikai virológus szakemberek feladatára illetve a HCV diagnosztika korszerű metodikáját is nagyszerűen összefoglalja.

Irodalmi hivatkozások száma: 30
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Krónikus veseelégtelen betegekben csökkent a szérum aminotranszferáz aktivitás. E tény jelentősége a vírushepatitisek diagnózisában
A tanulmány eredményei alapján elmondható, hogy a dializált és a predialízis stádiumában levő betegek aminotranszferáz aktivitása alacsonyabb, mint az egészséges embereké. Ezt a tényt figyelembe kell venni a hepatitis vírusok okozta fertőzések diagnózisában, s a terápiás indikáció megfogalmazása során is.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.