Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Molekuláris biológia
Daganatpatológia- Mikrobiológiai kórokozók kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel- Öröklődő kórképek- Vizsgálati módszerek

Ajánlási listák
Az ob gén expressziójának szabályozása: human obesitásban az epinephrin indukált szupresszió igazolása
L Carulli, S Ferrari, M Bertolini, E Tagliafico, G Del Rio
Regulation of ob gene expression: evidence for epinephrine-induced suppression in human obesity
J Clin Endocrinol Metab 1999;84(9):3309-3312.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Patócs Attila
Az elhízás definiciója a zsírszövet felhalmozódása, melyet a kalória felvétel és leadás között fennálló egyensúly megbomlása eredményez. Az étel felvétel és az elhízás genetikai szabályozása még kevésbbé ismert. Nemrégen izolálták az un. ob gént, aminek müködését összefüggésbe hozták az elhízás kialakulásával. Az ob gén terméke a leptin, amit az adipocyták szekretálnak. A serum leptinszint párhuzamosan változik a zsírszövet mRNS tartalmával. Előzetes kutatások igazolták, hogy az ob gén mutáció nem vezetnek direkten elhízáshoz, de szerepet játszanak a leptinnel szembeni rezisztencia kialakulásában. Megfigyelték, hogy az ob gén expressziója változik éhezés illetve jóllakottság során. Éhezéskor az expresszió csökken, míg táplálkozáskor az expresszió nő. Szintén, előzetesen állatkísérletekben kimutatták, hogy az ob gén expresszióját a norepinephrin és a béte3-adrenoreceptor ingerlése befolyásolja. Jól ismert tény, hogy a szimpatikus idegrendszer szerepet játszik a tápanyag felvételben és energia leadásban, illetve az ob gén expresszióján keresztül az elhízásban is, ezért a szerzők ezeket a hatásokat in vivo vizsgálták.
Összesen 19 elhízott beteget vizsgáltak.A betegeket két csoportba osztották, az egyik csoportba 13 beteg került és epinephrin infúziót kapott, a másik csoportba 6 beteg, akik só oldatot kaptak. A szerzők összehasonlították az infúzió előtti és utáni plasma epinephrin szinteket, szabad zsírsav koncentrációkat, vérnyomást és pulzust, plasma leptin koncentrációkat és az ob gén mRNS szinteket.
Eredmények alapján az epinephrin-infúzió szignifikáns mértékben emelte a plasma epinephrin koncentréciókat, a szisztolés vérnyomást, a szívfrekvenciát, és a plasma szabad zsírsav koncentrációkat. A diasztolés vérnyomásra nem volt hatása. Epinephrin infúzió adása után a serum leptin koncentráció szignifikáns mértékben csökkent, illetve az ob gén mRNS expressziója szintén a kiindulási érték felére csökkent. A kontrollcsoportként használt betegekben ezek a változások nem következtek be.
Összefoglalva az eredményeket egyértelműnek tűnik, hogy emberben az adrenerg hatás az ob gén expressziójának a szabályozásában, valamint az epinephrin és leptin az energiafelvétel szabályozásában szabályozó tényezőként működnek.

KOMMENTÁR
Nagyon érdekes cikk egy népbetegség genetikai vonatkozásairól. A szerzők az elhízás és a szimpatikus idegrendszer közötti hatásokat vizsgálták, eredményeik hozzájárultak az obesitás kialakulásáért felelős genetikai rendellenességek megismeréséhez.

Irodalmi hivatkozások száma: 30
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 1

Kulcsszavak: epinephrin , leptin , ob gén , obesitás

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.