Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Molekuláris biológia
Daganatpatológia- Mikrobiológiai kórokozók kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel- Öröklődő kórképek- Vizsgálati módszerek

Ajánlási listák
Hyperandrogenizmus és az ovárium
Hyperandrogenaemia and the ovary
Mol Cell Endocrinol 2002;191:113-119.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Patócs Attila , R J Norman
A szerző elemzi a női szervezetben zajló androgén termelődés élettanát, kórélettanát, illetve az ováriumok funkcióját. A hyperandrogenismus nőkben is előforduló tünetegyüttes, melynek hátterében leggyakrabban az ováriumok rendellenes müködése áll. A leggyakoribb kórkép, ami hyperandrogenismussal jár a polycystás ovárium szindróma. Nőkben az androgén mennyiség legnagyobb hányadát az ováriumok termelik. Hatás szempontjából a legjelentősebb androgén a tesztoszteron illetve dihidrotesztoszteron. A mellékvesék is termelnek androgéneket, az összes un. gyenge androgének (pl. dehydroepiandroszteron) szintézise a mellékvese kéregállományában zajlik. A hyperandrogenaemia diagnózis kimondásához fontos a megfelelő laboratóriumi háttér, melyek biztosítják a serum androgén szintek pontos mérését. A szerző kiemeli, hogy a hyerandrogenismus igazolásához segít a szabad teszteoszteron szintek mérése, valamint a teljes és szteroid binding globulinhoz (SHBG) kötött hormonok mérése. Nőkben, az androgének hatásának a megítélése ellentmondásos. Normális koncentrációkban emelik a csontsűrűséget, illetve fokozzák a libidót. Fokozott mennyiségben azonban menstruációs zavarokat, aknét, hirsutismust okoz. Ebben az összefoglaló közleményben a szerző ismerteti az ováriumok androgén termelését, a különböző fiziológiás illetve gyógyszeres kezelések hatását az ováriumokban zajló androgén szintézisre. Általában jól ismert adatokat foglal össze, de a betegség megismerése és eredményes kezelése szempontjából a szerző által választott megközelítés előnyös. Az első részben tulajdonképpen az ováriumok élet- és kórélettenát ismerhetjük meg. Szemléletes ábrákon mutattja be a szteroid szintézist, az LH, GnRH szabályozást. Kevésbé ismert kölcsönhatás az inzulin hatása az ováriumok androgén termelődésére. Számos tanulmány igazolta már, hogy a hyperinzulinizmus társul a fokozott androgén termelődéssel. Az első rész második felében ennek a kölcsönhatásnak a legfrissebb információit foglalja össze. A közlemény második része a polycystás ovárium szindróma nagyon részletes összefoglalását tartalmazza. Az összefoglalás értéke a különböző anyagcsere rendellenességek társulásának a kimutatása PCO-val. Az összefoglaló harmadik része a PCO kezelés lehetőségeit elemzi. Megismerhetjük az un. ékrezekció hatékonyságát, a clomiphén citrát és a gonadotrpinok hatékonyságát valamint az elsősorban az inzulin szintekre ható készítmények (metformin, troglitazone) hatását az ovárium funkciókra. A szerző kiemeli az életmód változtatások jelentőségét (diéta, dohányzás) PCO kezelésében.
A negyedik részben a szerző az ovárium eredetű hyperandrogenismus hátterében álló genetikai rendellenességeket elemzi. A betegség genetikai háttere nem tisztázott, számos gén hibáját hozzták összefüggésbe a kialakulásával. A cytochrom P450 enzim rendszert kódoló gének mellett az inzulin gén, a follistatin gén és activin szerepe is felmerült.
A szerző összegezése alapján az androgének szerepe a nők szervezetében is óriási jelentőségű, az infertilitás patogenézisében nagyon fontos tényező. A PCO genetikai hátterének jobb megismerése az elkövetkező évek fontos kérdése.

KOMMENTÁR
Nagyon jó összefoglaló tanulmány, ami endokrinológusok, nőgyógyászok de bármely kollega számára fontos adatokat tartalmaz.

Irodalmi hivatkozások száma: 43
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.