Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Molekuláris biológia
Daganatpatológia- Mikrobiológiai kórokozók kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel- Öröklődő kórképek- Vizsgálati módszerek

Ajánlási listák
Két új deléció azonosítása a Gs-alfa gén (GNAS1) területén Albright herediter osteodystrophiás betegekben
D Yu, S Yu, V Schuster, K Kruse, C L Clericuzio, L S Weinstein
Identification of two novel deletion mutations within the Gsalfa gene (GNAS1) in Albright hereditary osteodystrophy
J Clin Endocrinol Metab 1999;84(9):3254-59.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Patócs Attila
Az Albright féle örökletes osteodystrophia (AHO) egy nem túl gyakori genetikai rendellenesség, melyre jellemző az abnormális fizikai adottságok, alacsony testmagasság, brachydactilia, obesitas, osteoma cutis, kerek arc, és mentális retardáció illetve fejlődési rendellenességek. Az AHO szindrómán belül elkülönítettek az un. pseudopseudohypoparathyreosis típust (PPHP), és a pseudohypoparathyreosis 1A típust (PHP IA). A PPHP betegekre csak szomatikus mutációk előfordulása jellemző, míg PHP IA típusra a mutációk hatása a célszerveken is érvényesül. A betegség hátterében, legyen szó PPHP vagy PHP IA típusról a stimuláló G fehérje (Gsalfa) mutációi állnak. Ez a fehérje számos szervben (pl. vérsejtekben, fibroblasztokban) stimulálja az adenil-ciklázt. Klinikailag PHP IA típusba tartozó betegek közül számosban nem sikerült azonosítani a Gsalfa mutációt, így ezek a betegek alkotják a PHPIC csoportot.
A human Gsalfa gént (GNAS1) 13 exon kódolja, kromoszóma lokalizációja 20q13. AHO betegekben a GNSA1 számos funkcióvesztést eredményező heterozigóta mutációt azonosítottak. A GNAS1 aktiváló mutációit McCune-Albright szindrómás betegekben, GH-termelő hypophysis tumorokban és pajzsmirigy tumorokban identifikálták.
Ebben a közleményben a szerzők a GNAS1 gén két újabb kereteltolódást eredményező mutációját azonosították AHO betegekben. A szerzők bemutatják a használt molekuláris biológiai vizsgáló módszereket: a hőmérséklet gradiens gélelektroforesist és a PCR termék szekvenálást.
A közleményben két család bemutatását találjuk meg. Az első családban a rendellenességet a 8-as exonban azonosították, egy 2 bázispárt érintő heterozigóta deléció formájában. A családon belül három gyermek PHPIA típusban, édesanyjuk PPHP betegség-típusban míg az ő édesapja egy nem defineált AHO típusban szenved.
A második családban a genetikai rendellenességet a 4-es exonban identifikálták, szintén egy 2 bázispárt érintő heterozigóta deléció formájában. A családon belül egy gyermekben a PHP IA típusát, két gyermekben egy nem jól definiált AHO típust, míg a szülőkben PPHP típust mutattak ki.
A szerzők kiemelik, hogy ugyanahhoz a mutációhoz különböző penotípusok megjelenése társulnak, ami a felveti azt az elképzelést, hogy az apai allél kevésbé expresszálódik a célszövetekben, így az okozott fenotípus kevésbbé súlyos. A rendkívül szépen bemutatott családokon ez a feltevés igazolódni látszik, a PHPIA típus megjelenése mindig anyai ágról származott, míg a klinikailag enyhébb PPHP és a nem jól definiált formák megjelenése apai oldalról származott.

KOMMENTÁR
Nagyon érdekes cikk egy genetikailag öröklődő betegség klinikai megjelenése és a génhiba kapcsolatáról. Mind szakmailag (a módszerek bemutatása mindenki számára alaposak) mind családismertetés illetve következtetések szempontjából korrekt cikk.

Irodalmi hivatkozások száma: 34
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.