Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

A betegek elvárásai térdműtétekkel szemben
CA Mancuso, TP Sculco, TL Wickiewicz, EC Jones, L Robbins, RF Warren, P Williams-Russo
Patients' expectations of knee surgery
J Bone Joint Surg Am 2001;83(7):1005-12.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Kordás Géza
Háttér: A betegek elvárásai az orvosi ellátással kapcsolatban igen lényegesek gyógyulási igényük és az elért eredmények értékelése szempontjából. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék a térdműtét előtt álló betegek elvárásait a beavatkozással kapcsolatban, és egy értékelő módszert dolgozzanak ki.

Anyag és módszer: A szerzők 377 térdműtétre váró beteget kérdeztek meg elvárásaikról, majd a spontán válaszokat csoportosították és elvárás-kategóriákat alakítottak ki. Ezeket megfelelő kérdésekké alakították, melyből két kérdőívet szerkesztettek: egyet a térdprotézisre, egyet az egyéb térdműtétre várók számára.
Ezt követően két alkalommal, 163 beteggel töltették ki a kérdőíveket a teszt megbízhatóságának vizsgálatára. A betegek 5 %-a által említett kérdéseket ill. egy ortopéd sebészekből álló csoport által fontosnak tartott kérdéseket foglalták a végleges kérdőívbe.

Eredmények: A kérdőív kidolgozása során 52 elvárási kategóriát állapítottak meg. Az elvárások a diagnózistól, a beteg személyiségétől és funkcionális állapotától függtek. Két kérdőív készült: egy a térdprotézisre, egy az egyéb beavatkozásra várók részére. Ezek kitöltése kevesebb mint öt percet vett igénybe.

Következtetések: A betegeknek mind fizikai, mind pszichoszociális állapotuk javulása tekintetében számos elvárásuk volt a térdsebészeti beavatkozásokkal szemben. A kidolgozott validált és megbízható kérdőívek segítséget nyúthatnak a betegtájékoztatásban, a közös döntéshozatalban és az ésszerűen elérhető célok kijelölésében.

KOMMENTÁR
A kidolgozott kérdőívek jól, egyszerűen használhatók, és segíthetnek a beteg elvárásainak megismerésében, az irreális elvárások felderítésében, a megfelelő műtéti terv felállításában és a betegek pszichés vezetésében.

Irodalmi hivatkozások száma: 34
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.