Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

A szubsztraktív-additív magas tibia osteotomiával elért rövid-középtávú eredményeink
dr. Papp Melitta, Dr. Róde L, Dr. Kazai S, Dr. Veréb V
Magyar Trauma Ortop Kézseb Plasztikai sebészet 2001;44(3):212-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Kordás Géza
Háttér: A magastibia-osteotomia a kezdődő gonarthrosis progressziójának megállításában, lassításában bevált módszer. Az osteotomia lehet szubsztraktív, additív, szubsztraktív-additív vagy dóm.

Anyag és módszer: A szerzők 1983-1998 között 63 esetben végeztek szubsztraktív-additív osteotomiát az általuk kifejlesztett célzó segítségével. 48 beteget átlagosan 40,7 hónapig követtek. Az indikáció a háromhónapos konzervatív kezelésre nem szűnő varus gonarthrosis okozta térdfájdalom volt. Preoperatívan a varus állás átlagosan 6,25 fok volt. Az eredményeket a Lysholm-pontszám szerint értékelték.

Eredmények: Az ostotomia két kivételtől eltekintve a 12. hétre átépült. Egy alkalommal alakult ki álízület, ami ismételt feltárást igényelt. A túlkorrekció météke átlagosan 6,7 fok volt. A Lysholm-pontszám 21 esetben kiváló, 20 esetben jó, hét esetben pedig rossz eredményt mutatott.

Következtetések: A módszernek számos előnye van mind a szubsztraktív, mind az additív ostotomiával szemben, miközben kiküszöböli azok több hátrányát. Hosszabb távon azonban itt is várható a kiváló és jó eredmények arányának csökkenése, ami korrekcióveszteségben ill. az arthrosis progressziójában nyilvánul meg.

KOMMENTÁR
A szubsztraktív-additív tibiaosteotomia a kezdődő gonarthrosis kezelésének jó módszere. Több előnye van mind a szubsztraktív, mind az additív osteotomiával szemben, de hosszú távon az eredmények a többi módszerhez hasonlóan romlanak. A tibiaosteotomiák után beültetett teljes térdprotézisek eredményei rosszabbak, mint a primeren beültetetteké.

Irodalmi hivatkozások száma: 25
Ábrák száma: 6
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.