Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

Ajánlási listák
Algoritmus a hátsó keresztszalag megtartásához vagy pótlásához teljes felszínpótló térdprotézis beültetése esetén
dr. Kordás Géza, Jr A V Lombardi, T H Mallory, R A Fada, J F Hartman, S G Capps, C A Kefauver, J B Adams
An algorithm for the posterior cruciate ligament in total knee arthroplasty
Clin Orthop 2001;392(11):75-87.

SZEMLÉZÉS
Háttér: A hátsókeresztszalag-pótlás vagy megtartás kérdése nem egyértelmű teljes felszínpótló térdprotézis beültetése esetén.

Anyag és módszer: A szerzők 120-120 betegnél ültettek be hátsókeresztszalag-megtartó ill. hátsókeresztszalag-pótló protézist. A döntésnél az általuk kidolgozott szempontrendszert vették figyelembe. Ötéves követés után nem volt szignifikáns különbség a két csoport között a Knee Society-pontszám tekintetében.

Eredmények, következtetések: Standardizált algoritmus használatával megalapozott döntés hozható a hátsó keresztszalag pótlása vagy megtartása esetén. Az algoritmus mindkét csoportban biztosítja a kiváló klinikai eredményeket.

KOMMENTÁR
A szerzők részletes, klinikailag jól használható szempontrendszerbe foglalják a hátsó keresztszalag megtartása ill. pótlása mellett és ellen szóló érveket. Több véletlen besorolásos vizsgálat szerint nincs különbség a hátsókeresztszalag-megtartó ill. pótló protézisekkel elért eredményekben.

Irodalmi hivatkozások száma: 54
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 5

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.