Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

Ajánlási listák
A lateralis retinaculum bemetszése teljes felszínpótló térdprotézis beültetése után
R S Laskin
Lateral release rate after total knee arthroplasty
Clin Orthop 2001;392(11):88-93.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Kordás Géza
HÁTTÉR
A lateralis retinaculum bemetszésével a patella lateral felé billenése vagy szubluxációja korrigálható. A beavatkozásnak azonban lehetnek hátrányos következményei.

ANYAG ÉS MÓDSZER
A szerzők 178 beteg műtéte során a vértelenítő mandzsetta felengedése előtt ill. után a patella érintése nélkül (no touch technique), axialis húzás mellett vizsgálták a patella mozgását.

EREDMÉNYEK
A vértelenítő mandzsetta felengedése előtt a patella érintése nélkül hajlítva a térdet 40 patella billent ill. szubluxálódott lateral felé, míg a mandzsetta felengedése után axialis húzás mellett mindössze 11. Ez utóbbi csoportban végeztek csak lateralis retinaculum-bemetszést. Három hónappal a műtét után a betegek 21%-ának volt 10 foknál kisebb lateralis billenése az axialis röntgenfelvételen. Szubluxáció nem fordult elő.

KÖVETKEZTETÉSEK
A lateralis retinaculum bemetszése leginkább fixált valgus térdek protetizálása során jön szóba. A beavatkozás szükségességét leeresztett mandzsetta és axialis húzás mellett javasolt vizsgálni.

KOMMENTÁR
A lateralis retinaculum bemetszése jelentősen javíthatja a patellofemoralis kongruenciát, azonban végzése a femoralis komponens helyes rotációs beállítása mellett csak ritkán, főleg valgus térdek esetén válik szükségessé.

Irodalmi hivatkozások száma: 68
Ábrák száma: 6
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.