Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

Ajánlási listák
A hátsókeresztszalag-megtartó AGC-teljestérdprotézis-beültetés hosszú távú eredményei
Ritter MA, Berend ME, Meding JB, Keating EM, Faris PM, Crites BM
Long-term follow-up of anatomic graduated components posterior cruciate-retaining total knee replacement
Clin Orthop 2001;388:51-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Kordás Géza
Háttér

A hátsó keresztszalag megtartására való törekvés teljestérdprotézis-műtéteknél a mai napig vita tárgyát képezi. A megtartás mellett szól, hogy a hátsókeresztszalag-pótló protézisek nagyobb mozgásterjedelemet tesznek lehetővé, megkönnyítik a lépcsőn járást a femur könnyebb gördülése által, és biomechanikailag a természeteshez közelebb álló mozgást biztosítanak.

Anyag és módszer

A szerzők 4583 AGC-protézis túlélését vizsgálták. Kaplan-Meier-analízist végeztek, mely során a radiológiai lazulást, a revízió szükségességét, vagy mindkettőt jelölték ki végpontul. Az elvesztett betegek esetén a legjobb és legrosszabb lehetséges kimenetelt is vizsgálták.

Eredmények

A szerzők 6 femoralis, 21 tibialis és 180 „all poly” patellakomponens aszeptikus lazulását észlelték a 3-15 éves követés során. A revíziót tekintve végpontnak 15 év után a protézisek 98,86%-a élt túl. Minimális volt a polietilén kopása, amit a szerzők a monoblokk-kivitelnek tulajdonítanak, ami kiküszöböli a műanyag betét és a fémtálca közötti kopást.

Következtetések

Az AGC hosszú távú eredményei kiválóak, és annak ellenére, hogy a csaknem lapos, egymás felé tekintő ízületi felszínek miatt nagy a műanyagra és a cement-csont határfelületre ható összenyomó érő, nem észleltek fokozott műanyagkopást. Míg a fémtálcás patellakomponensek lazulása miatt minden esetben revízióra került sor, a kilazult „all poly” patellák esetében csak néhány esetben kellett komponenscserét végezni.

KOMMENTÁR
A hátsókeresztszalag-megtartó és pótló protézisek hosszú távú követése során a legtöbb szerző nem talált szignifikáns különbséget a túlélésben. Figyelemre méltó az „all poly” és a fémtálcás patellakomponensek kilazulása közötti különbség.

Irodalmi hivatkozások száma: 19

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A hátsókeresztszalag-megtartó AGC-teljestérdprotézis-beültetés hosszú távú eredményei
Az AGC-teljes térdprotézisek hosszú távú túlélése igen jó. A hátsó keresztszalag megtartása és a lapos érintkező felszínek nem okozzák a műanyag tibiaplató fokozott kopását.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.