Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

Ajánlási listák
A térdprotézisek revíziójának aránya Ontarióban (Kanada)
Peter C Coyote, Gillian Hawker, Ruth Croxford, James G Wright
Rates of revision knee replacement in Ontario, Canada
J Bone Joint Surg Am 1999;81(6):773-82.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Kordás Géza
HÁTTÉR
A vizsgálat célja a térdprotézisek túlélésének és a revíziós arányt befolyásoló tényezőknek a vizsgálata nagy anyagon.

ANYAG ÉS MÓDSZER
1984 áprilisa és 1991 márciusa között beültetett 18530 totál térdprotézis túlélését vizsgálták Kaplan-Meier és regressziós analízis segítségével.

EREDMÉNYEK
A vizsgált periódusban 7%-os revíziós arányt találtak Az 55 évesnél idősebb, vidéki, rheumatoid arthritisben szenvedő betegek esetében később került sor revízióra, míg az oktató és speciális kórházakban végzett arthroplasticák után hamarabb történt revízió.

KÖVETKEZTETÉSEK
A revíziók aránya a vizsgálat anyagon ritkának mondható, a hosszú-távú túlélés primer totál térdprotézisek esetében függ a beteg korától, nemétől, lakóhelyének és az operáló intézetnek a típusától.


KOMMENTÁR
A vizsgálat általános képet ad az Ontario államban beültetett totál térdprotézisek revíziójának arányáról, azonban nincs adat az adatok szórásáról egyes intézetek, az alkalmazott rendszerek szempontjából és a revíziók okait sem taglalja.

Irodalmi hivatkozások száma: 58
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 6

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.