Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ileust okozó Meckel-diverticulum
RT Prall, MP Bannon, AE Bharucha
Meckel's diverticulum causing intestinal obstruction
Am J Gastroenterol 2001;96(12):3426-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A szerzők egy 31 éves férfi esetét ismertetik, akinél étkezés után 90 perccel állandó, megsemmisítő erejű, periumbilicalis fájdalom, majd ismétlődő, de a fájdalmat nem enyhítő hányás lépett fel. A beteg anamnézisében két korábbi, hasonló jellegű, de kisebb intenzitású epizód szerepel, melyek kétnapos megfigyelés után spontán megszűntek. A betegnek korábban hasi műtétje nem volt. Képalkotó eljárásokkal a vékonybél középső szakaszán extrém fokban tágult, folyadékkal telt bélkacsok ábrázolódtak, a distalis ileum területén a bélkacsok viszont összeestek. A vékonybélileusnak megfelelő kép miatt laparotomiára került sor: a Meckel-diverticulum csúcsa kitapadt a mesenteriumhoz, ezáltal a szomszédos vékonybélkacson egy passzázszavart okozó redő keletkezett. Diverticulectomiát végeztek, a szövettan ép viszonyokat tükrözött. A betegnél a műtét után is ileus alakult ki, mely ezúttal paralitikus eredetűnek bizonyult, és konzervatív terápia hatására a beteg panaszmentessé vált.

KOMMENTÁR
A Meckel-diverticulumok mindössze 4%-ánál alakulnak ki szövődmények, pl. vérzés, perforáció, gyulladás vagy ileus. Ezen szövődmények 40%-a tízévesnél fiatalabb gyermekeknél jelentkezik, leggyakrabban vérzés formájában. Felnőtteknél a leggyakoribb szövődmény az ileus, ritkábban diverticulitis alakul ki. Vérzés vagy perforáció a Meckel-diverticulumban többnyire heterotop gyomor- ill. (ritka esetben) pancreas-nyálkahártyából kiindulva keletkezik. Ez az eset is jól példázza a hasi sebészet egyik aranyszabályát: „ A "Meckelt mindig meg kell nézni!”.

Irodalmi hivatkozások száma: 11
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.