Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Portalis és mesenterialis vénathrombosis szövődményeként kialakult ischaemias jejunalis stenosis: két eset ismertetése
G Antoch, O Hansen, et al.
Ischaemic jejunal stenosis complicating portal and vein thrombosis: a report of two cases
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(6):707-10

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A portalis és a mesenterialis vénathrombosis fő szövődménye az akut bélischaemia, mely a bél elhalásához vezet, ezért az érintett bélszakasz azonnal reszekciójára van szükség. Az akut haemorrhagiás infarktust a kielégítő kollaterális hálózat képes megakadályozni, de a krónikus ischaemia talaján a béllumen szűkülete fejlődhet ki. A szerzők két esetet is bemutatnak, ahol a portalis és mesenterialis thrombosis sikeres kezelése után négy héttel ischaemiás eredetű jejunalis stenosis alakult ki. Mindenképp figyelemre méltó, hogy mindkét beteg középkorú férfi volt (35 és 43 év). Az első betegnél a későbbiekben protein C-hiányt igazoltak, a második betegnél azonban semmilyen ismert thrombophiliára hajlamosító tényező nem volt kimutatható. A diagnózist szelektív enterographiával állították fel. Az érintett bélszakaszok eltávolítását követően mindkét beteg meggyógyult. Az ismételt kontrollvizsgálatok során további szövődményre utaló jelet nem találtak.

KOMMENTÁR
A tömör esetismertetés egyik tanulsága, hogy – ellentétben az orvosi köztudattal – a portalis és főképp a mesenterialis thrombosis nemcsak az idősebb korosztály betegsége. Fiatal vagy középkorú beteg különösen szokatlan lokalizációjú thrombosisa esetén kötelező a beteget haemostasissal foglalkozó szakemberhez irányítani. Az esetek további tanulsága, hogy a sikeres kezelés (a fenti két esetben thrombolysis) után az ilyen betegeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a szövődményesen kialakuló stenosist minél korábbi stádiumban észlelni lehessen.

Irodalmi hivatkozások száma: 11
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.