Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
100 betegnél, akut has miatt végzett laparoscopia során szerzett tapasztalatok
TA Ahmad, E Shelbaya, et al.
Experience of laparoscopic management in 100 patients with acute abdomen
Hepatogastroenterology 2001;48:733-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A klinikum és a képalkotó eljárások segítségével nem minden esetben lehet az észlelt akut hasi szindróma okát megállapítani, komoly dilemmát okozva ezzel a sebésznek. A laparatomia negatív műtéti lelet esetén is járhat veszélyekkel, míg a laparoscopia után előforduló szövődmények aránya lényegesen alacsonyabb. A szerzők vizsgálatukba 100 olyan akut has diagnózissal sebészetre irányított és diagnosztikus laparoscopián átesett beteget vontak be, akiknél előzetesen a kórok nem volt tisztázható. Konverzióra (laparatomiára váltás) 19 esetben került sor, a diagnózisok: extrauterin graviditas (8), empyema cholecystae (4), appendix tájéki terime (2), ileus (2); 3 esetet a szerzők nem nevesítettek. A fennmaradó 81 esetben az észlelt betegségek laparoscopiás úton is megoldhatók voltak. Ezek között a leggyakoribb kórképek: appendectomia (31), cholecystectomia (19), ovarialis cysta torsio vagy ruptura (12). Posztoperatív szövődmény csak két betegnél alakult ki. A szerzők véleménye szerint a sürgőséggel alkalmazott laparoscopia biztonságos és hatékony módszer.

KOMMENTÁR
Laparoscopia alkalmazására kezdetben diagnosztikus céllal került sor, majd később elektív műtétek elvégzésére is sikerrel alkalmazták. Számos indikációban (pl. cholecystectomia, fundoplicatio, stb.) szinte teljesen visszaszorította a hagyományos behatolásból végzett műtéteket. A vizsgálat kiindulópontjául nem véletlenül szolgált az akut indikációval végzett laparoscopia kérdése, hiszen a diagnózis hiánya, a nehezebb áttekinthetőség, és a kisebb manipulálási lehetőség miatt sokan a nyitott műtétet preferálják. A jövőben a financiális prés nyilván a laparoscopia irányába fogja eltolni az arányokat, noha a 19%-os konverziós ráta egyelőre meglehetősen magasnak tűnik.

Irodalmi hivatkozások száma: 19
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.