Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
MJ Bruno, EB Haverkort, et al.
Maldigestion associated with exocrine pancreatic insufficiency: implications of gastrointestinal physiology and properties of enzyme preparations for a cause-related and patient-tailored treatment
Am J Gastroenterol 1995;90(9):1383-93

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségre (EPI) visszavezethető szekunder maldigestióval járó leggyakoribb betegségek a krónikus pancreatitis, a cystás fibrosis, a pancreascarcinoma, a parciális vagy totális gastrectomia utáni állapot és a pancreasreszekció utáni állapot. A maldigestio jelentős fogyáshoz, hiánytünetekhez és steatorrhoeához vezet. EPI-ben megváltoznak az intraluminalis pH-viszonyok, károsodik az epesav-metabolizmus, a gyomorürülés és a bélmotilitás. E komplex patofizológiai háttérből adódóan a beteg kezelésének mindig egyénre szabottnak kell lennie. Objektív módszerekkel kell igazolni az EPI fennállását, és pozitív eredmény esetén minden esetben enzimpótlást kell kezdeni. A közlemény szerzői összefoglalják az EPI hátterében álló patogenetikai tényezőket, számba veszik a terápiás lehetőségeket és útmutatást adnak az egyénre szabott kezelés összeállításához.

KOMMENTÁR
Noha az EPI-t igazoló korszerű eljárások ma már sem drágának, sem bonyolultnak nem nevezhetők, elterjedtségük hazánkban meg sem közelíti a kívánatos és szükséges mértéket. Budapesten és vidéken is csak egy-egy gasztroenterológiai centrumban foglakoznak kiemelten pancreasbetegségekkel. Az alkoholizmus népbetegség jellege miatt az EPI leggyakoribb oka természetesen Magyarországon is a krónikus pancreatitis. E betegcsoportnál a magas prevalencia ellenére sem rutineljárás a pancreashipofunkció vizsgálata, sőt a nyilvánvaló klinikai kép ellenére még az enzimszubsztitúció sem! Meg kell emlékezni a kezelés költségvonzatairól is: az enzimszubsztitúciót igazolt EPI esetén az OEP támogatja, de ha a szerzők elveit is követve egyénre szabott kezelést szeretnénk alkalmazni, a hiánytünetek további rendezése már igen komoly terhet ró a többnyire rossz anyagi körülmények között élő betegekre.

Irodalmi hivatkozások száma: 151
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.

A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
A szerzők két noninvazív pancreasfunkciós tesztet hasonlítottak össze. Eredményeik szerint a faecalis elasztáz 1 vizsgálat kiválóan alkalmas mind a cystás fibrosis szűrésére, mind a pancreasbetegségekhez csatlakozó maldigestio és a vékonybél-eredetű malabsorptio elkülönítésére.

13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
A szerzők a 13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett noninvazív pancreasfunkciós teszttel nyert tapasztalataikról számolnak be. Eredményeik szerint ez a vizsgálat alkalmas a pancreasbetegek exokrin kapacitásának a felmérésére.

Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
A szerzők a pancreasfunkció megítélésére használt két noninvazív teszt összehasonlító vizsgálatáról számolnak be.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.