Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
A görögdinnye-gyomor nem csak az antrum betegsége
P O Stotzer, R Willén, A F Kilander
Gastrointest Endosc 2002;55:897-900

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A görögdinnye-gyomor (az angol nyelvű irodalomban watermelon stomach vagy gastric antral vascular ectasia, a továbbiakban GAVE) a tápcsatornai vérzések egy viszonylag ritka oka. Számos betegséggel összefüggésbe hozták már, legismertebb a portalis hipertenzív gastropathiaval való társulása. GAVE-nak megfelelő endoszkópos képet azonban nemcsak az antrumban, hanem a gyomor többi részében, leginkább a cardia nyálkahártyáján is észleltek már. A szerzők e lelet jelentőségét kívánták tisztázni vizsgálatukban.
Egy tízéves periódusban 17 GAVE-esetet követtek nyomon; a cardiát a második ötéves időszakban vizsgálták célzottan GAVE irányában. A betegek 41%-ánál (7 beteg) az antrumon kívül a cardiában is észlelték a típusos endoszkópos képet. A szövettani vizsgálat során mind a két lokalizációból származó mintákban tágult ereket lehetett kimutatni. A társultan érintett szervek közül leggyakrabban a máj (5 eset) és a szív (4 eset) krónikus betegségeit lehetett kimutatni. A szerzők mindezek alapján a cardiatájékon megfigyelhető tágult ereket a GAVE gyakori részjelenségének tartják, és további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a tényleges klinikai jelentőség felismerése céljából.

KOMMENTÁR
A GAVE-t mindössze 22 éve dokumentálták először az irodalomban, mint lehetséges tápcsatornai vérzésforrást. A GAVE-val összefüggésbe hozott betegségek, illetve állapotok: cirrhosis, ischaemiás szívbetegség, progresszív szisztémás sclerosis, uraemia és csontvelő-transzplantáció. A GAVE endoszkóposan három formában jelenhet meg: a pylorushoz futó erythemás csíkok, diffúz apró értágulatok és - legritkábban - enyhén a lumenbe domborodó, jól körülhatárolt laesio. A GAVE patogenezisének hátterében korábban egyértelműen a portalis hipertenzív gastriopathiát tételezték fel, ez az elgondolás mára azonban már megdőlni látszik. A jelenleg elfogadott, kissé általános elmélet szerint a mikrocirkuláció zavara által előidézett krónikus hipoxigenizáció lehet az előidéző ok. A GAVE kezelésére kétféle endoszkópos módszer is elfogadott: az ún. heat probe koaguláció és a lézeres fotokoaguláció. Az esetek zömében mindkettő sikeres, így sebészi beavatkozásra egyre ritkábban van szükség. A közlemény értéke a jelenség (vascularis ectasia a cardiatájékon) demonstrálásában rejlik. A kis esetszám miatt viszont semmilyen érdemi megállapítást nem tehetünk.

Irodalmi hivatkozások száma: 16
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.