Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
Az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája ultrahangvizsgálattal
D W Skupski
Ann NY Acad Sci 1998;847:53-8

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A terhesség második és harmadik trimeszterében végzett hasi ultrahangvizsgálatok az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek kimutatására is alkalmasak. A tápcsatornai malformációk az összes foetalis fejlődési rendellenesség 5-7%-áért felelősek. A leggyakoribb gastrointestinalis malformációk: omphalokele, gastroschisis, atresia a tápcsatorna bármely szakaszán, pylorusstenosis, volvulus, meconiumileus, mesenterialis ciszták, máj- és epeúti anomáliák, Hirschprung-kór. Rutin ultrahangvizsgálattal lehetővé válik a multiplex anomáliák felismerése, fel lehet készülni a potenciálisan szükséges neonatalis sebészeti beavatkozásra, valamint pl. omphalokele és gastroschisis esetén meg lehet választani a szülés időpontját (36. hét).

KOMMENTÁR
A szerző összefoglalójában többször is emlékeztet arra, hogy a területen véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok nem készültek, multicentrikus vizsgálat is csak elvétve. A fent említett prevalencia miatt minden terhességi ultrahangvizsgálatot végző kollégától csak a markáns tápcsatornai anomáliák észlelése várható el, a célzott szűrés nem. Pozitív családi anamnézis esetén viszont, az adott betegség genetikai hátterének ismeretében a praenatalis genetikai diagnosztikáé az elsőbbség, az ultrahangvizsgálat csak kiegészítő, megerősítő szerepet játszhat.

Irodalmi hivatkozások száma: 26
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.