Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
Porcelán epehólyag, cholangiocarcinoma és rendellenes pancreatobiliaris junkció társulása
CJ Tsai
Dig Dis Sci 2001;46(4):773-5

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A szerző egy 63 éves tajvani nőbeteg esetét ismerteti, akinél felvétele előtt egy hónappal icterus alakult ki acholiás széklet, jobb felhasi fájdalom és hányinger kíséretében. Ez idő alatt 10 kg-ot fogyott. Fizikális vizsgálattal icterus, hepatomegalia és jobb bordaív alatti nyomásérzékenység volt észlelhető. Laboratóriumi leletei a klinikai képhez képest meglepően enyhe cholestasist jeleztek. Hasi ultrahang- és CT-vizsgálattal az epehólyag falának körkörös megvastagodása, kalcifikációja ábrázolódott. Az elvégzett ERCP során számos rendellenességre derült fény: az intrahepaticus epeutak extrém fokú tágulata, a proximalis ductus choledochus szűkülete és rendellenes pancreatobiliaris junkció. Cholecystectomiát és bal oldali lateralis segmentectomiát végeztek, ezen kívül Kehr-drenázs felhelyezésére került sor. Az epehólyag kőmentes volt. A reszekátumban a ductus choledochusból kiinduló, a ductus cysticust és az intrahepaticus epeutakat is befogó, szövettanilag jól differenciált adenocarcinomát találtak. Az epehólyagban malignus tumor nem volt kimutatható. A műtét után hat hónappal a betegnél ismételten icterus alakult ki, melyet wallstent (biliaris endoprotézis) beültetésével sikerült megszüntetni.

KOMMENTÁR
Az eset középpontjában álló három entitás gyakoriságának érzékeltetésére elmondható, hogy porcelán epehólyagot a cholecystectomiák 0,4-0,8%-ánál találnak. A cholangiocarcinoma a ritkább, de annál agresszívabb gastrointestinalis tumorok közé tartozik. Az epeutak és a hasnyálmirigy vezetékrendszerének kisebb-nagyobb malformációi nem számítanak ritkaságnak. Klinikai jelentőségüket az adja, hogy nagyságuknak és lokalizációjuknak megfelelően pancreatitisre, epekövességre, icterusra vagy rosszindulatú daganat kialakulására hajlamosítanak. A szerző hangsúlyozza, hogy a porcelán epehólyaghoz az esetek túlnyomó többségében epehólyag-kövesség csatlakozik, ellentétben a bemutatott esettel. További szokatlan lelet, hogy a pancreatobiliaris junkció malformációjához nem társult a közös epevezeték cisztikus tágulata.

Irodalmi hivatkozások száma: 12
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.