Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
A veleszületett epeúttágulat sebészeti kezelése intrahepaticus epeúttágulat fennállása, illetve hiánya esetén
H Hara, S Morita, T Ishibashi, S Sako, M Otani, N Tanigawa
Hepatogastroenterology 2001;48:638-41.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A szerzők a posztoperatív cholangitis kialakulásának gyakoriságát vizsgálták congenitalis intrahepaticus epeút tágulat fennállása (továbbiakban dilatált csoport), illetve annak hiánya (nem-dilatált csoport) esetén. A beválogatott 48 posztoperatív cholengitises betegből 19 tartozott a dilatált csoportba. Ebben a csoportban a választott műtéti eljárás a hepaticoduodenostomia (5 beteg), hepaticojejunostomia (8) és jejunalis interpositio (6) volt. A nem-dilatált csoportba tartozó 29 betegnél hepaticoduodenostomiat 19, hepaticojejunostomiat 7, és jejunalis interpositiot 3 betegnél végeztek. A posztoperatív cholangitis gyakorisága a dilatált csoportban 26%, a nem-dilatált csoportban 7% volt, ez utóbbi csoportban a klinikai tünetek is enyhébbek voltak. A dilatált csoport jejunalis interposition átesett 2 tagjánál a postoperativ cholangitist csak reoperációval lehetett uralni. A PCNALI-val (proliferating cell nuclear antigen labeling index) mért proliferációs aktivitás 14% volta dilatált, és 9% a nem-dilatált csoportban. A szerzők mindkét csoport szövődményes rátáját elfogadhatatlanul magasnak találják, ezért pancreatobiliaris maljunctio esetén mindkét csoportban javasolják az extrahepaticus epeutak eltávolítását.

KOMMENTÁR
A sebészekre jellemző nagyvonalúsággal megírt közlemény fő üzenete, hogy veleszületett epeúttágulat miatt végzett műtétek során a nagy százalékban jelentkező posztoperatív cholangitisek elkerülése céljából a lehető legradikálisabb műtéti alternatíva alkalmazása javasolt.

Irodalmi hivatkozások száma: 16
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.