Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Ajánlási listák
Súlyos malnutritioval társuló vékonybél intussusceptio és barna bél szindróma
W M Drake, T A Winter, S K Price, S J D OKeefe
Am J Gastroenterol 1996;91(7):1450-52.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A barna bél szindróma egy ritka kórkép, mely nevét a bélfal simaizomzatában lerakódott lipofuscin által okozott elszíneződésről kapta. Az irodalomban kevés ilyen esetről számolnak be, de valamennyi malabsorptiohoz kapcsolódik, és külön megemlítik az E-vitamin hiányának kóroki szerepét. A szerzők egy 31 éves, súlyosan alultáplált (BMI: 11.7 kg/m2!) fekete férfi esetét mutatják be, akinek anamnézisében antituberculosis terápia és krónikus alkoholizmus szerepel. A beteg felvételére akut hasi szindróma miatt került sor, melynek hátterében a sürgőséggel elvégzett műtét során az ileum középső szakaszára lokalizálódó intussusceptio állt. A rezekátumban gyulladásos, illetve daganatos szövettani elváltozásokat kimutatni nem lehetett, ugyanakkor jelentős lipofuscin akkumuláció ábrázolódott. A betegnek exocrin pancreas insuffitientiara visszavezethető steatorrhoeaja volt. Vérében még nyomokban sem lehetett E-vitamint detektálni és a további zsíroldékony (A, D) és vízoldékony (C, B) vitaminok szintje is kórosan alacsony volt. A szerzők ezzel megerősítve látják az E-vitamin kóroki szerepét, de értelemszerűen nem tudnak állást foglalni, hogy betegükben a barna bél szindróma kifejlődéséhez milyen mértékben járult hozzá a fehérje-malnutritio, a multiplex vitaminhiány és a chronicus pancreatitis.

KOMMENTÁR
A szerzők megjegyzését még ki kell egészítenünk, hiszen a beteg általános állapotát tuberculosisa, és feltehetőleg annak gátlószeres kezelése szintén kedvezőtlenül befolyásolhatta. Nehéz azt is eldönteni, hogy az intussusceptio egyértelműen a lipofuscin lerakódás miatt megváltozott bélmotilitás miatt alakult-e ki. A betegség raritása miatt feltétlenül érdemes a közleményt elolvasni, és a felvetődő kérdéseken elmerengni.

Irodalmi hivatkozások száma: 20
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.