Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
Uveitises betegek látási funkciója és vizuális képességei közötti korreláció
A M Gardiner, C A Armstrong, M C M Dunne, P I Murray
Correlation between visual function and visual ability in patient with uveitis
Br J Ophthalmol 2002;86:993-96.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Beteganyag és módszer: 132 különböző típusú uveitises beteget tanulmányoztak. Nagy (monoculáris és binocularis) és alacsony (binocularis) kontrasztú látásélességet vizsgáltak a Bailey-Lovie olvasótábla segítségével. A kontrasztszenzitivitást Pelli-Robson tábla segítségével határozták meg. A betegek látással összefüggő életminőséget a „Vision Specific Quality of Life (VQOL)” kérdőív segítségével mérték fel.
Eredmények: A VQOL értéke csökkent a binocularis nagy kontrasztú látásélesség (p=0.0011), a jobbik szem nagy kontrasztú látásélességének (p=0,0012), a kontrasztszenzitivitásnak (p=0,005), a binocularis alacsony kontrasztú látásélességnek (p=0,0065) és a rosszabb szem nagy kontrasztú látásélességének (p=0,015) csökkenésével. Többszörös regressziós analízis alapján csak a binocularis nagy kontrasztú látásélesség volt az egyetlen látási funkció, mely megfelelően előrejósolta a VQOL értékét (p<0,01). A beteg életkora szintén szignifikáns összefüggésben volt a vizuális képességgel (p<0,001).
Következtetések: A binocularis nagy kontrasztú látásélesség jó mércéje annak, hogy az uveitises betegek hogyan boldogulnak a valós élet körülményei között. A látással összefüggő életminőség a fiatalabb, rossz binoculáris látásélességgel rendelkező betegekben a legrosszabb.

KOMMENTÁR
Az uveitis a súlyos látásromlás egyik fő oka. Az uveitises betegekben a betegség lefolyása során közel 60%-ban legalább egy szemben jelentkezik valamilyen mértékű látásromlás. A súlyos látásromlás okai a cystoid macula oedema és cataracta kialakulása. Mivel a mindenapi élet során a betegek nem csak maximális kontrasztú tárgyakkal találkoznak, a látási funkció vizsgálata szempontjából a magas kontrasztú látásélesség vizsgálata mellett az alacsony kontrasztú látásélesség vizsgálata és a kontraszt szenzitivitás vizsgálata is fontos. A betegek látás által befolyásolt életminőségének vizsgálatára számtalan kérdőív létezik (pl.: VF-14, VF-25, VQOL, stb…). A kérdésekre adott válaszok pontozásával és a pontszámok összeadásával nyert végső pontszám statisztikai szempontból jól használható.

Irodalmi hivatkozások száma: 32
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 6

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.