Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
Conjunctivapapillomatosis terápiája helyi interferon alfa-2b-kezeléssel
BA Schechter, W J Rand, G E Velazquez, W D Williams, L Starasoler
Treatment of conjunctival papillomata with topical interferon Alfa-2b
Am J Ophthalmol 2002;134:268-270.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
Két, biopsziával igazolt conjunctivapapillomatosisban szenvedő betegnél a szerzők teljes gyógyulást tapasztaltak helyi interferon alfa-2b- (IFN2b) kezelés után.
Intervenciós esetismertetések: Két, biopsziával igazolt conjunctivapapillomatosisban szenvedő beteget a szerzők IFN2b-cseppekkel kezeltek, 1 millió egység/cm2 koncentrációban, napi négy cseppentéssel, a teljes klinikai gyógyulás eléréséig.
Az első betegnél az elváltozás mérete szignifikánsan csökkent az első hónapban. A teljes visszafejlődést a harmadik havi vizsgálatnál észlelték a szerzők. A papillomatosis nem újult ki a követési idő 40 hónapja alatt. A második betegnél az elváltozás 6 hét alatt teljesen eltűnt. A szerzők nem észleltek visszaesést a követési idő 18 hónapja alatt, ezen kívül sem lokális, sem szisztémás mellékhatást nem figyeltek meg.

KOMMENTÁR
Két kiterjedt conjunctivapapillomatosis esetén az INF2b-kezelés önmagában teljes klinikai tünetmentességet eredményezett. Az interferont általában nem tartják hatásosnak nagy szolid tumorok esetében sebészi kimetszés nélkül. A szerzők tisztában vannak vele, hogy a betegszám nagyon kicsi, de az itt közölt eredmények további vizsgálatok alapját képezhetik.

Irodalmi hivatkozások száma: 5
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.