Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
A cornea endotheliumának spekulár mikroszkópos vizsgálata kontaktlencsét viselőkön
K Miháltz, R Vámos
Szemészet 2002;139:183-186.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők célja a kontaktlencsét viselők corneaendotheljének morfológiai vizsgálata volt. Az eredményeket összehasonlították a kontrollpopulációban nyert értékekkel.
A szerzők 30, kontaktlencsét (20 lágy és 10 kemény) viselő fiatal (átlagéletkor: 25,1±3,7 év), egészséges személy és 30 korban egyeztetett (átlagéletkor 23,3±3,6 év) kontrollszemély 1-1 szemének komputeres morfometriai analízisét végezték el, Tomey-1100 specular mikroszkóppal. Az alábbi paramétereket határozták meg és hasonlították össze: sejtdenzitás, átlagos sejtnagyság, variációs koefficiens és hexagonalitási frekvencia. A két csoport corneaendotheljének morfológiai analízise során a kontaktlencsét viselők körében a variációs koefficiens szignifikáns (p=0,035) emelkedését és a hexagonalitási frekvencia szignifikáns (p=0,017) csökkenését észlelték. A sejtdenzitás és az átlagos sejtméret értékeiben szignifikáns eltérést a két csoport között nem tapasztaltak.

KOMMENTÁR
Kontaktlencsét viselő egyének corneaendothelje fokozott polimegetizmusra és pleiomorfizmusra jellemző eltéréseket mutat a kontrollszemélyekhez képest.

Irodalmi hivatkozások száma: 18
Ábrák száma: 6
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.