Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
A hullámfront analizátor vezérelte myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményei
dr. Nagy Z. Zs., dr. Kovács A, Dr. Szigeti A, Dr. Süveges I, Kelemen E, Palágyi-Deák I
Szemészet 2002;139:155-159.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők a hullámfront-analizátor segítségével végzett myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményeit értékelték.
A vizsgálatok során a szerzők 80 beteg 160 szemének adatait értékelték - a betegek átlagéletkora 28,4±2,42 év volt. Az átlagos preoperatív korrekció -4,72±1,24D (sphaericus ekvivalens = SE), a követési idő 6 hónap volt. A hullámfront-méréseket az Asclepion Shack-Hartmann aberrométerrel, a kezeléseket az Asclepion Meditec MEL 70 repülőpont-technikás excimer lézer-készülékkel végezték. A korrigálatlan látásélesség értéke 0,06-ról 1,12-re emelkedett. A 0,97-es átlagos preoperatív legjobb korrigált látásélesség 1,26-ra emelkedett. Hat hónappal a kezelés után a korrekciós igény -0,08D (SE) volt. A szemek 87,5%-a emmetropiássá vált, 98,75%-uk ±0,5D-án belül került. A legjobb korrigált látásélesség értéke a szemek 71,5%-ánál változatlan maradt, 15%-uknál 0,1-et, 8,5%-uknál 0,2-et, 2,5%-uknál 0,3-et javult, 2,5%-uknál 0,1-et csökkent. A legjobb korrigált látásélesség javulását mutató szemek a -3,5D (SE) alatti fénytörésű szemek közül kerültek ki. Az RMS (root mean squere) értéke a preoperatív 0,34-ról 0,44-ra emelkedett.

KOMMENTÁR
A hullámfront-analízisen alapuló PRK-kezelés hatékony és biztonságos eljárás. A hagyományos PRK-módszerrel összehasonlítva alkalmas a korrigálatlan és a legjobb korrigált látásélesség további növelésére.

Irodalmi hivatkozások száma: 19
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.