Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
Az ellenoldali szem nem artériás ischaemiás, elülső opticus neuropathia esetén - közlés az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet követési anyagából
N J Newman, R Scherer, P Langenberg, S Kelman, S Feldon, D Kaufman, K Dickersin
The fellow eye in naion: report from the ischemic optic neuropathy decompression trial follow-up
Am J Ophthalmol 2002;134:317-28.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők az ellenoldali szemnél kialakuló nem artériás, ischaemiás elülső optikus neuropathia (NAION) prevalenciáját vizsgálták olyan betegeknél, akik az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet (IONDT) beteganyagának tagjai voltak.
A vizsgált betegeket véletlen módon sorolták be az opticushüvely sebészi dekompressziója, illetve óvatos utánkövetés szempontjából. A diagnózis egyoldali NAION volt, a betegek látásélessége 20-64 és a fényérzés között ingadozott. A betegek 50 évesnél idősebbek voltak. Azok a betegek, akik a vizsgálat szempontjainak megfeleltek, de elutasították a véletlen besorolást, vagy a látásélességük jobb volt, mint 20-64, megfigyelt kohorszként vettek részt a tanulmányban. A követéses vizsgálatokat a szerzők a 3., a 6., a 12., a 18. és a 24. hónapban végezték el, majd évente.
A szerzők 418 beteget vizsgáltak, közülük 258 volt véletlen módon besorolt, 160 pedig megfigyelt. Korábbi NAION vagy más típusú neuropathia a betegek 21,1%-ánál (88/418)volt jelen az ellenoldali szemnél a vizsgálat megkezdésekor. Négy betegnél jelentkezett a követési idő alatt olyan neuropathia, amelyet nem lehetett kétséget kizáróan NAION-ként diagnosztizálni. Új NAION az ellenoldali szemnél az esetek 14,7%-ában (48/326) jelentkezett a fokozott kockázatú betegeknél, átlagosan 5,1 követési év után. A véletlen módon besorolt betegeknél nagyobb incidencia volt megfigyelhető (35/201, 17,4%), mint a nem besorolt betegek között (13/125, 10,4%). Az anamnézisben szereplő diabetes mellitus és a vizsgálat kezdetén mért 0,1-nél rosszabb visus befolyásolta, a kor, a nem, az aszpirinszedés és a dohányzás nem befolyásolta szignifikánsan a NAION előfordulását az ellenoldali szemnél. Az ellenoldali szemnél mért végső látásélesség rosszabb volt azoknál a betegeknél, akiknél a vizsgálat kezdetekor az eredetileg érintett szemen a látásélesség 0,1-nél gyengébb volt.

KOMMENTÁR
A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ellenoldali szemnél a NAION előfordulásának incidenciája tényszerűen kisebb a vártnál. Újonnan kialakult NAION-t az IONDT keretében vizsgált betegek 14,7%-ánál észleltek a körülbelül ötéves követés alatt. Az emelkedett incidencia összefügg a vizsgálat kezdetén mért gyengébb látásélességgel és az anamnézisben szereplő diabetessel, a korral, a nemmel, a dohányzással vagy az aszpirinszedéssel viszont nem.

Irodalmi hivatkozások száma: 35
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 7

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.