Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
Az antioxidáns terápia szerepe a fotorefraktív keratectomia után ultraibolya-B hatására kialakuló subepithelialis homályok kezelésében - állatkísérletes modell
dr. Nagy Z. Zs., Dr. Süveges I, U Mayer, U Schlötzer-Schrehardt, P Hiscott, G O H Naumann
Szemészet 2002;139:149-54.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők állatkísérletes modellben egy antioxidánstartalmú szemcsepp hatását értékelték olyan fotorefraktív keratectomián (PRK) átesett szemeknél, amelyeket ultraibolya B- (UVB) besugárzás ért.
A szerzők 16-16 nyúlszemen -5D-ás (45 mikrométer) és -10D-ás (90 mikrométer) PRK-kezelést végeztek. 21 nappal a PRK-kezelések után 100 mJ/cm2 energiájú UVB-fénnyel (280-320 nm) sugarazták be a PRK-val kezelt szemeket. A nyúlszemek felét mindkét csoportban antioxidánstartalmú (pufferolt 0,36%-os katalázoldat) szemcseppel kezelték, az UVB-besugárzás alatt minden 30 másodpercben, majd később naponta ötször, két héten át. A csoportok másik felénél 0,9%-os fiziológiás sóoldatot cseppentettek a szemekbe. A morfológiai eltéréseket az UVB-besugárzás után négy héttel fénymikroszkóppal és transzmissziós elektronmikroszkóppal értékelték. Az antioxidáns kezelésben részesült nyúlszemeknél kisebb mértékű volt a keratocyták metabolikus aktivációja, kisebb volt az érintett elülső stroma vastagsága, és kisebb volt az extracellularis mátrixot tartalmazó elülső stromában észlelt vakuolák átmérője is, mint a fiziológiás sóoldattal kezelt szemeknél.

KOMMENTÁR
Az antioxidánstartalmú szemcsepp a PRK utáni korai sebgyógyulás szakaszában védelmet nyújthat a környezetből származó UVB-sugárzás káros hatásaival szemben, és megelőzheti a klinikailag súlyos subepithelialis homályok kialakulását.

Irodalmi hivatkozások száma: 10
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.