Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Cseppérzéstelenítésben végzett pars plana
Bereczki Á, Domsa P
Szemészet 2002;139:191-193.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők felmérték a cseppérzéstelenítés vitreoretinalis beavatkozásokban észlelt hatásosságát, alkalmazhatóságát. Előre tervezett tanulmányukba 38, 2000 januárja és júniusa között - nem egymást követően - vitrectomián átesett beteg adatait vonták be. A betegek több mint felénél (21) diszkomfortérzés miatt vagy a beavatkozás biztonsága érdekében műtét közben át kellett térniük retrobulbaris, peribulbaris, illetve általános érzéstelenítésre. A szerzők végül 17 beteg adatait használták fel, akiknél a műtét több mint fele cseppérzéstelenítésben zajlott le. A 17 cseppérzéstelenítésben operált beteg átlagéletkora 52,8 (36-68) év, a nők aránya 76% volt. Az összes beteg panaszkodott valamilyen fájdalomról és diszkomfortérzésről a beavatkozás szinte valamennyi fázisában. A legkellemetlenebbnek a sclera diatermiáját, a sclerotomiát, a conjunctivaseb zárását és a nasalis oldalon való sebészi manipulációt érezték.

KOMMENTÁR
Megfelelő betegválogatással a cseppérzéstelenítés a retrobulbaris vagy peribulbaris anesztézia alternatívája lehet háromkapus pars plana vitrectomia esetén. Mindezek ellenére széles körű elterjedését a szerzők nem tartják valószínűnek.

Irodalmi hivatkozások száma: 9
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.