Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Ajánlási listák
Carcinomához társuló retinopathia invazív thymoma esetén
H Katsuta, M Okada, T Nakauchi, Y Takahashi, S Yamao, S Uchida
Cancer-associated retinopathy associated with invasive thymoma
Am J Ophthalmol 2002;134:383-89.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők egy invazív thymuscarcinomához társuló retinopathia esetét mutatják be. Egy 41 éves japán nőbeteget kísértek figyelemmel 1998 februárja és 2001 májusa között. A betegnél szemészeti és általános vizsgálatok is történtek. Többféle kezelésben részesült: kortikoszteroid-lökésterápia, plazmaferezis, thymectomia.
A betegnél a látásfunkciók progresszív csökkenése alakult ki, látásélessége leromlott, körkörös látótérkiesést tapasztalt, és színlátását is elvesztette. Szemfenéki vizsgálattal és fluoreszcein-angiographiával mindkét szemnél a retinalis erek elvékonyodása és a pigmentepithel degenerációja volt megfigyelhető. Az electroretinographiás válasz csökkent volt, ami a csapok és a pálcikák együttes károsodását mutatta. A 23kD molekulasúlyú carcinomához társuló retinopathia- (cancer-associated retinopathy=CAR) antigén-ellenes autoantitest kimutatható volt a beteg szérumában. A mediastinumban talált tumor a hisztopatológiai vizsgálat szerint invazív thymoma volt, amit sebészileg eltávolítottak. A betegnél szubklinikai myasthenia gravis is jelentkezett. Annak ellenére, hogy átmeneti visusjavulás volt észlelhető a szteroid-lökésterápiát és a plazmaferezist követően, végül mindkét szem fényérzés nélkülivé vált.

KOMMENTÁR
A betegnél CAR-t diagnosztizáltak. A retinopathia kialakulásáért a betegnél talált invazív thymoma volt a felelős, mivel semmilyen más szisztémás malignitásra nem derült fény a követési időszak több mint három éve alatt.

Irodalmi hivatkozások száma: 33
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 1

Kulcsszavak: carcinoma , rethinopathia , thymoma

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.