Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet - Cornea- és sclerabetegségek -
Corneatranszplantáció
Cornea- és scleragyulladások, -dystrophiák- Corneatranszplantáció- Refraktív sebészet (PRK, LASIK)

Ajánlási listák
A kortikoszteroid kezelés melletti csökkent dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEAS)-produkció és gyors turnoverű osteoporosis gyulladásos bélbetegségben szenvedő férfiakban
dr. Szathmári Miklós, dr. Tulassay Tivadar
Magy Belorv Arch 2000; 53, 136-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Schopper János
A DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát) normális tesztoszteron szint mellett vs. ösztrogénként hat, míg alacsony szint mellett androgén és ösztrogen hatása is van. A közölt adatok szerint az olyan gyulladásos bélbetegségben szenvedő férfiakban, akik kortikoszteroid kezelésben részesültek, a gyógyszer csökkenti a csontvesztés progresszióját, sőt a csonttömeg növekedését is eredményezheti.

KOMMENTÁR
A DHEAS szerepe a férfiak csontanyagcseréjében nem pontosan tisztázott. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő, kortikoszteroiddal kezelt férfiakban szoros összefüggés mutatkozott a csontsűrűség és a DHEAS között. A csontanyagcsere paraméterek alacsony DHEAS szint esetén gyorsult csont-turnovert jeleznek. Az adatok a DHEAS hiányzó ösztrogénszerű hatására utalnak.

Irodalmi hivatkozások száma: 5
Ábrák száma:-
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.