Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Tompa szemsérülést követően kialakuló tranziens nagyfokú myopia patogenezise
N Ikeda, T Ikeda, M Nagata, O Mimura
Pathogenesis of transient high myopia after blunt eye trauma
Ophthalmology 2002;109(3):501-7.

Készítette: dr. Czumbel Norbert
CÉLKITŰZÉS
Tompa szemsérülést követően kialakuló tranziens nagyfokú myopia patogenesisének meghatározása, két eset ismertetése és a szakirodalom áttekintése alapján.

MÓDSZEREK
Tompa sérülést követően az akut szakban és a lábadozás időszakában autorefraktométerrel mérték a refractiót. A csarnokzugot, a sugártestet és a chorioideát ultrahang-biomikroszkóppal (UBM) vizsgálták. Az egyik betegben A-scan ultrahanggal mérték az elülső csarnok mélységét, a lencse vastagságát és a bulbushosszt.

EREDMÉNYEK
Az egyik beteg személygépkocsi felfújódott légzsákjának ütközött. A sérülés után 3 nappal a lábadozási szakhoz képest –9,75 D-s myopiás irányú fénytörésváltozást, 0,94 mm-rel sekélyebb elülső szemcsarnokot írtak le. Az UBM körkörös ciliochorioidealis effusiot, corpus ciliare oedemát, a corpus ciliare processusainak előrefordulását és a sulcus ciliaris eltűnését mutatta. 11 nappal a sérülés után az UBM-mel észlelt elváltozások normalizálódtak. 27 nappal a sérülés után a myopia –0,75 D-ra csökkent. A második beteg tompa sérülését egy petárda okozta. Az ő esetében –8,9 D-s miopizálódást észleltek. A sérülés után 7 nappal UBM vizsgálat során az első betegben észlelt elváltozások mellett részleges cyclodyalisist is találtak. 10 nappal a sérülés után a myopiás eltolódás –4,75 D volt, az elülső csarnok 1,1 mm-rel sekélyebb volt, a lencse vastagabb volt (0,27 mm-rel) a lábadozási szakban mért értékekkel összehasonlítva. A sérülés után 17 nappal az UBM-mel észlelt eltérések normalizálódtak, a myopia –1,0 D-ra csökkent.

KÖVETKEZTETÉS
A tompa szemsérülés utáni átmeneti nagyfokú myopia a sugártestben és a lencsében végbemenő változások eredményeként alakul ki. A lencse-iris diaphragma előretolódását ciliochorioidealis effusio, corpus ciliare oedema és a lencse megvastagodása okozhatja.

KOMMENTÁR
Tranziens myopia gyakran észlelhető tompa szemsérülések után (traumás myopia). Az esetek zömében a miopizálódás 1–6 dioptriányi, kb. 1 hónap alatt elmúlik. Egyes szerzők a traumás myopia kialakulását a corpus ciliare spasmusára (vagy ciliaris sympathicus paresisre) és a zonularostok meggyengülésére, vagy elszakadására vezetik vissza. Mások inkább az uvealis effusio, a lencse-iris diaphragma előrehelyeződésének és a lencsevastagság növekedésének jelentőségét hangsúlyozzák.

Irodalmi hivatkozások száma: 45
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.