Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Orbitában maradt fa idegentest
D Liu, E Al Shail
Retained orbital wooden foreign body
Ophthalmology 2002;109(2):393-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
CÉLKITŰZÉS
Az orbitában maradt fa idegentesttel járó lehetséges komplikációk ismertetése.

BETEGEK ÉS MÓDSZEREK
Két esetben észleltek orbitában maradt fa idegentestet. Mindkét esetben komplikációkat észleltek az idegentestek eltávolítása érdekében ismételten végzett műtétek ellenére. Mindkét beteg ismételt CT és MRI felvételei alapján az orbitában maradt fa idegentest a koponya irányába mozdult. Az idegentestek eltávolítása érdekében transcranialis és orbitalis megközelítési módszereket alkalmaztak.

EREDMÉNYEK
Egyik esetben sem észleltek posztoperatív komplikációkat. Minden preoperatív tünet megszűnt a 9, illetve 19 hónapos követési idő alatt.

KÖVETKEZTETÉSEK
Az orbitában maradt fa idegentest korai és késői komplikációkat okozhat, elmozdulhat, intracranialissá válhat. Bizonyos esetekben csapatmunkára lehet szükséges az idegentest teljes eltávolítása érdekében.

KOMMENTÁR
Az orbitában maradt fa idegentest komoly komplikációkat okozhat. A komplikációk megjelenéséig eltelt latenciaidő néhány óra és több hónap között változhat. A fa idegentesteket sokszor nehéz felismerni, mert egyik képalkotó eljárás sem biztosít 100%-os szenzitivitást és specificitást. Helyes diagnózis felállítása érdekében a gondos anamnézis felvételre és alapos vizsgálatra van szükség. Az idegentest műtéti eltávolítása sokszor igen nehéz lehet, főleg ha több darabot kell eltávolítani, nehezen megközelíthető helyre került és hosszabb idő után kerül felismerésre az idegentest.

Irodalmi hivatkozások száma: 31

Ábrák száma: 2

Táblázatok száma: 0

Kulcsszavak: idegentest , orbita

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.