Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

A gyermekkori perforáló szemsérülések etiologiája
C G Thompson, N Kumar, F A Billson, F Martin
The aetiology of perforating ocular injuries in children
Br J Ophthalmol 2002;86:920-922.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Módszerek: 17 év beteganyagát áttekintve hetvenkét 16 évnél fiatalabb, perforáló szemsérülésben szenvedő betegek adatait tekintették át.
Eredmények: A perforáló szemsérülések leggyakoribb oka olyan éles eszköz (kés, olló) volt, melyet a gyermek a saját szemébe szúrt (17%), vagy a gyermek felé dobott tárgyak (17%). A legtöbb sérülés otthon történt (58%). A sérültek életkora 8 hónaptól 14 év 8 hónapig terjedt. A perforáló szemsérülések előfordulása 3-6 éves korban volt a leggyakoribb (32%), melyet a 6-9 éves korosztály követett (25%). A fiúk (48 eset) sokkal gyakrabban sérültek, mint a lányok (24eset). A végső látásélesség ?6/12 36%-ban és <6/60 31%-ban. A sérülések gyakrabban fordultak elő a hét végén, mint hét közben. Hat esetben (8%) enucleatiora került sor. A követési idő átlagosan 25 hónap volt.
Következtetések: A perforáló szemsérülés leggyakrabban otthon, éles eszközök használata során, vagy eldobott tárgyakkal való sérülés következményeként jön létre. A perforáló szemsérülések prevenciójához a gyermekek és gondozóik fokozottabb oktatása szükséges, különös tekintettel az otthoni veszélyforrásokra.

KOMMENTÁR
A perforáló szemsérülések gyakori okai az egyoldali látásvesztésnek. Az összes szemsérülés 20-50%-a gyermekeket érint. Becslések szerint az összes szemsérülés mintegy 90%-a elkerülhető lett volna. A gyermekkori szemsérülések ellátása a felnőttkori sérülésekéhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy gyermekkorban a vizsgálatokon és további kezeléseken változó mértékű kooperációra számíthatunk. A helyzetet tovább bonyolítja fiatal gyermekekben az amblyopia kialakulásának lehetősége.

Irodalmi hivatkozások száma: 16
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.