Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Traumás microhyphaema ambuláns kezelése
F M Recchia, R K Saluja, K Hammel, J B Jeffers
Outpatient Management of Traumatic Microhyphema
Ophthalmology 2002;109:1465-70.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Célkitűzés: Traumás microhyphaemás betegeknél a kórkép klinikai lefolyásának, az emelkedett szemnyomás és secunder vérzések előfordulásának vizsgálata.
Beteganyag és módszer: 1997.. január és 1999.. szeptember között traumás microhyphaema miatt kezelt 162 beteg adatait tekintették át. Minden beteget kezdetben ambulánsan kezeltek a Wills Eye Hospital traumás microhyphaema kezelésére vonatkozó standard protokollja szerint (atropinizáció, ágynyugalom, kagyló, vérlemezke-aggregáció gátló gyógyszerek szedésének tilalma). 3 beteg kórházi kezelésre szorult.
Eredmények: 14 betegben észleltek szemnyomás emelkedést (>21 Hgmm). 6 beteg szemnyomása 26 Hgmm alatt volt és nem igényeltek szemnyomás csökkentést. Hat beteg szemnyomás 21 Hgmm fölött volt, ők gyógyszeres kezelésre szorultak. Két esetben a szemnyomás a kezdeti értékhez képest emelkedett. A kezdetben normális szemnyomással jelentkező 150 beteg közül egyben (0,7%) emelkedett később a szemnyomás kezelést is igénylő érték fölé (28 Hgmm). Ismételt vérzést 3 betegben írtak le, egyikőjükben réteges hyphaema alakult ki. Az ismételt vérzés incidenciája nem mutatott statisztikai összefüggést lokális corticosteroid terápia alkalmazásával.
Következtetések: A traumás microhyphema standard kezelését követő komplikáció ritkán fordul elő. A kontroll vizsgálatok sűrűségét az első vizsgálatkor mért szemnyomás értéke határozza meg. A secunder vérzést nem befolyásolja a lokális corticosteroid kezelés.

KOMMENTÁR
A microhyphaema a vörös vértestek olyan szuszpensioja az elülső szemcsarnokban, mely tompa szemsérülések után jön létre és nem hoz létre rétegződő alvadékot. A szemgolyó anteroposterior összenyomására az equatortáj kiboltosulásával, az iris és a corpus ciliare erei sérülnek. A haemostasist a szemnyomás, a vasospazmus, és a vérrögképződés biztosítja. A szemnyomás emelkedése a retinális erek elzáródásához és glaucomás látóideg károsodáshoz vezethet. A szemnyomás emelkedés akutan alakulhat ki a trabeculáris hálózat secunder eltömődése következtében (vörösvértestek, vérlemezkék, fibrin), vagy krónikusan a trabeculáris hálózat descemetizációja, fibrosisa. A tartós hyphaema hatására a cornea stroma vérrel festenyződhet, ami a látásélesség permanens romlását eredményezheti.

Irodalmi hivatkozások száma: 15
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.