Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

A retinalis és az intracranialis eltérések kapcsolata megrázott csecsemő szindrómában
D C Armstrong, A V Levin, Y Morad, Y M Kim, D Huyer, M Mian
Correlation between retinal abnormalities and intracranial abnormalities in the shaken baby syndrome
Am J Ophthalmol 2002;134:354-359.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Domsa Patrícia
A szerzők célja az volt, hogy feltárják az összefüggéseket a retinalis és az intracranialis eltérések között, és elemezzék a retinabevérzések pontos patogenezisét megrázott gyermek szindrómában (shaken baby syndrome = SBS).
A szerzők 75, nyilvánvalóan nem balesetből származó fejsérülést szenvedett gyermeket vizsgáltak, akiknél kétséget kizáróan igazolódott az SBS. Minden esetben teljes fizikális vizsgálatra, teljes szemészeti kivizsgálásra, koponya CT- és/vagy MR-vizsgálatra és teljescsontváz-röntgenre kerültsor. A retrospektív vizsgálatban a szerzők a szemfenékvizsgálattal észlelt és az intracranialis rendellenességeket hasonlították össze.
A betegek életkora 2 és 48 hónap között volt (átlag: 10,6±10,4 hónap). Idegrendszeri eltérés mind a 75 esetben észlelhető volt. Az elváltozások között subduralis haematoma (70 gyermek, 93%), agyoedema (33 gyermek, 44%), subarachnoidealis vérzés (12 gyermek, 16%), vascularis infarktus (9 gyermek, 12%), intraparenchymalis vérzés (6 gyermek, 8%) és epiduralis vérzés (1 gyermek, 1%) szerepelt. 64 gyermeknél (85%) észleltek a szerzők retinaelváltozásokat, nagyobb részben (53/64, 82%) konfluáló, többszörös vérzéseket, amelyek subretinalisan, intraretinalisan és preretinalisan (47/64, 74%) egyaránt elhelyezkedhettek. Bilateralis vérzést 52 esetben (81%) észleltek. A szerzők nem találtak összefüggést az intracranialis és retinalis eltérések anatómiai elhelyezkedése (bal, jobb vagy kétoldali), valamint a fent említett intracranialis abnormalitások és a következő retinalis eltérések között: egészséges, illetve abnormális retina lelet; kis retinavérzés; szimmetrikus vagy egyoldali retinalelet; retinoschisis. Az emelkedett koponyaűri nyomás jelei egyetlen retinaeltéréssel sem korreláltak. Nem volt összefüggés a kemény tárgy által elszenvedett fejsérülés és a retinavérzések megléte között sem. A sérülés súlyosságát mutató teljes koponyatrauma-pontszám (Total Cranial Trauma Score) és a teljes retinavérzés-pontszám (Total Retinal Hemorrhage Score) között összefüggés volt kimutatható (p=0,032).

KOMMENTÁR
A szerzők eredményei alátámasztják azt az eddigi megfigyelést, hogy a retina- és a koponyaűri sérülések között kapcsolat van SBS-ben. A szerzők azonban nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, mely szerint a legtöbb SBS-ben szenvedő gyermeknél a retinavérzés a hosszasan fennálló emelkedett koponyaűri vagy mellűri nyomás, a vérnek az intracranialis térből való direkt szivárgásának vagy a fejre mért direkt ütés következménye lenne. A retinalis és az intracranialis abnormalitások összefüggése azonban arra utal, hogy a retinalis rendellenességek a mechanikai rázás következményei.

Irodalmi hivatkozások száma: 34
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.