Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Az ellenoldali szemen korábban végzett abrasio befolyásolja a centrális corneaabrasio gyógyulása során a sejtkinetikát
Svein Estil, Erling Haaskjold, Rolf Bjerknes, Sigvald B Refsum
A previous abrasion in the contralateral eye influences the cell kinetics during healing of a central corneal abrasion
Acta Ophthalmol Scand 2001;79(4):389-93.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Célkitűzés

Az ellenoldali szemen korábban végzett abrasio hatásának vizsgálata a centrális corneaabrasio gyógyulása közbeni proliferatív válaszra.

Módszerek

Húsz patkány jobb szemén corneaabrasiót végeztek. Egy héttel később a korábban kezelt patkányok és 20, korábban nem kezelt patkány bal szemén corneaerosiót okoztak. 1, 2, 4, 6, 12 nappal később sejtkinetikai módszerekkel határozták meg a minősítési indexet (LI) és a mitotikus rátát (MR).

Eredmények

24 órával később mindkét csoportban minden négyből három állatban epithelsejtek fedték a corneaerosiót. Az LI és MR szignifikánsan nagyobbnak bizonyult az előkezelt csoportban az erosio okozása utáni második napon.

Következtetések

Az LI és MR által jellemzett proliferáció fokozottabb volt, ha az ellenoldali szemen egy héttel korábban abrasiót végeztek. A corneaseb gyógyulását szisztémás hatások is modulálják.

KOMMENTÁR
A corneaepithelium sebgyógyulása két részből áll. A sérülés után 6 órával megindul a sejtek migrációja a sebszélek felől a seb területébe. Ezt követi a sérülés után 8-12 órával a proliferáció fokozódása. Helyi növekedési faktorok szabályozzák a cornea epitheliumának sebgyógyulási folyamatát. A helyi hatásokon kívül szisztémás tényezők is befolyásolják a sejtproliferációt. A cornea epitheliumának mitotikus aktivitása diurnális ritmust követ, maximuma patkányokban 9-13 óra között van. Megfigyelték, hogy fotorefraktív keratectomia után, ha a kezeléseket a két szemen egy hetes különbséggel végzik, a második szemen a sebgyógyulás szignifikánsan gyorsabban zajlik le, mint az első szemen.

Irodalmi hivatkozások száma: 17

Ábrák száma: 4

Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A corneaepithelium tenyésztett őssejtjeinek transzplantációja a szem felszíni betegségeiben
A tenyésztett cornealis epithelsejtek (amnionmembránt használva hordozóként) alkalmasak a súlyos őssejt-deficiencia kezelésére.

Önkezűleg okozott elülső scleritis
Az önkezűleg előidézett elülső scleritis létező entitás. Ha nem találjuk a kórokot, erre is gondolni kell.

Corneahomály fotorefraktív keratectomia (PRK) után, különböző epithelium-eltávolítási technikák esetén
Excimer lézerrel végzett fotorefraktív keratectomia. Nincs különbség a mechanikus és a lézeres hámablatio eredményessége között.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.