Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Ajánlási listák
A szemgolyó perforálódása subtenon injekció során
Brett J Friedman, Mark A Friedberg
Am J Ophthalmol 2001;131:520-1.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Milibák Tibor
A szerzők 40 éves, korábban mindkét szemén retinaleválás miatt bedomborításos műtéttel sikeresen operált betegük esetét ismertetik.

A beteg jó visussal, bal szemén ismételt retinaleválás miatt kereste fel intézetüket. A szemfenék vizsgálatakor rhegmatogen retinaleválást, két patkó alakú szakadást találtak. A korábbi retinaleválás miatt végzett műtét során alul elhelyezett bedomborítás jól zárta az alsó retinaszakadást.

A friss retinaleválás kezelésére hátsó subtenon érzéstelenítésben pneumaticus retinopexiát terveztek. A műtét első fázisában a conjunctiva megnyitását követően a subtenon térbe ollót vezettek, hogy a subtenon teret felpreparálva beadhassák a hátsó subtenon injekciót. A preparálás során a szövetek ellenállása hirtelen csökkent, a bulbus hypotoniás lett. A szemfeneket átvizsgálva a preparálásnak megfelelően kis scleraperforációt észleltek. A perforációt felkeresték, a nyílást varrattal zárták, a szemgolyó tónusát intravitrealis gázbuborékkal állították helyre. A szakadások környezetét és a perforáció feltételezett helyét a következő héten lézerkoagulációval kezelték. Nyolc héttel a műtét után az üvegtesti vérzések felszívódtak, a beteg teljes visussal gyógyult.

KOMMENTÁR
Az eset felhívja a figyelmet arra, hogy a korábbi műtét miatt heges környezetben történő preparálás is vezethet a szemgolyó perforációjához. Az azonnali ellátás teljes gyógyuláshoz vezethet. Bár irodalmi adatot nem találtak hasonló esetre, csaknem minden retinasebésznek lehet hasonló emléke, amikor ismételt retinaleválás miatti műtét során a conjunctiva felfejtése a bulbus perforációjához vezethet. Tompa eszközök használatával, óvatos preparálással, a komplikáció kockázata csökkenthető. A perforáció nem is igazán a subtenon injekció, hanem a conjunctivapreparálás komplikációjának tekinthető.

Irodalmi hivatkozások száma: 4

Ábrák száma: -

Táblázatok száma: -

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.