Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemsérülések
Áthatoló szemsérülések- Extraocularis szemsérülések- Szemsérülések

Nyitott szemsérülések gyermekkorban: retrospektív tanulmány
Arman K Farr et al.
J Pediatr Ophthalmol Strabismus 2001;38:72-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Holló Gábor , dr. Domsa Patrícia
A szerzők a 14 évesnél fiatalabb betegek esetében kialakult nyitott szemsérülések prognózisát elemzik, összehasonlítva a körülbelül 30 évvel ezelőtt, és az utóbbi időben kezelt betegcsoportot.

1970 januárja és 1993 januárja között a Wilmer Szemészeti Kórházban 180 gyermeket (14 évesnél fiatalabbak) kezeltek nyitott szemsérülés miatt. A szerzők az ő adataikat elemezték retrospektív módon. A betegeket két csoportba osztották. Az egyik csoport (A) tagjai az 1970 januárja és 1985 januárja közötti időszakban álltak kezelés alatt, a másik csoport (B) tagjai pedig 1985 januárja és 1993 januárja között.

A sérülés kimenetele szempontjából legfontosabb vizsgált adatok az utolsó kontroll alkalmával felvett látásélesség és az enucleatiók aránya voltak. Vizsgált kockázati tényezők: a kor, az etnikai hovatartozás, a nem, a látásélesség, a trauma típusa, a sérülés különböző jellemzői a kezelés megkezdésekor.

A funkcionális eredményt befolyásoló tényezők között szerepet a kor, a sérülés típusa, a seb kiterjedése, az ideghártya-leválás. Az utolsó kontroll visus és az enucleatiók aránya szempontjából nem volt szignifikáns különbség a régebben, és a közelmúltban kezelt betegcsoport között.

A lencse sérülése, a sérülés lokalizációja és kiterjedése, és az esetleges intraocularis idegen test szignifikáns prognosztikai faktornak bizonyultak az A csoportban, nem úgy B csoportban.

KOMMENTÁR
A gyermekkorban kialakuló nyitott szemsérülések prognózisát elsősorban a sérülés helyzete, kiterjedése és a gyermek kora befolyásolja.

Irodalmi hivatkozások száma: 18

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: 6

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.