Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Népegészségügyi vonatkozások
Szemészet és genetika - Szemészeti vizsgálatok

A szemnyomás 24 órás változása egészséges önkéntesekben 0,005%-es latanoprost egyszeri alkalmazása után. Randomizált, kettős vak, placebo kontrollált, egy centrumban lefolytatott cross-over tanulmány
L-I Larsson
Intraocular pressure over 24 hours after single-dose administration of latanoprost 0,005% in healthy volunteers. A randomized, double-masked, placebo controlled, cross-over single center study
Acta Ophthalmol Scand 2001;79(6):567-71.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
CÉLKITŰZÉS
Egyetlen csepp 0,005%-es latanoprost alkalmazásának szemnyomásra gyakorolt hatásának vizsgálata 24 órán keresztül.

MÓDSZEREK
Húsz egészséges önkéntesnek randomizált módon egyetlen csepp 0,005%-es latanoprostot, vagy placebo szemcseppet adtak. Kórházi körülmények között mérték a szemnyomást 24 órán át több alkalommal, majd a cseppentés után 36 és 48 órával.

EREDMÉNYEK
A szemnyomáscsökkenés maximumát a latanoprost becseppentése után 12 órával mérték. Ekkor a latanoprost csoportban a szemnyomás 11,7 ± 0,5 Hgmm, a placebo csoportban 13,5 ± 0,5 Hgmm volt. A két csoport közötti 1,8 ± 0,6 Hgmm-es különbség szignifikáns volt (p=0,01; ANCOVA, confidencia intervallum (CI) [-3,1; -0,5] Hgmm). A hatás kezdetének átlagos időpontja (a maximális szemnyomáscsökkenés 50%-aként definiálva) a latanoprost becseppentése után 6,0 órával volt. A latanoprost 24 órán át következetesen csökkentette a szemnyomást, a becseppentés után 24 órával a két csoport szemnyomáscsökkenése közötti különbség 1,1 ± 0,5 Hgmm (p=0,03, CI [-2,1; 0,1]) volt. A szemnyomáscsökkenések különbsége a becseppentés után 36 órával 0,7 ± 0,5 Hgmm (p=0,2, CCI [-1,7, 0,3], 48 órával 0,8 ± 0,5 Hgmm (p= 0,04, CI [-1,5, 0,0]) volt.

KÖVETKEZTETÉSEK
Egyetlen csepp latanoprost placebóval összehasonlítva 24 órán át csökkentette az egészséges személyek szemnyomását. A szemnyomás csökkenése, habár kevésbé kifejezetten, a becseppentés után 48 órával is fennállt.

KOMMENTÁR
A latanoprost szemnyomáscsökkentő hatása évek óta ismert. Hatását a csarnokvíz-elvezetés fokozásán keresztül fejti ki, a csarnokvíz termelést nem befolyásolja jelentős mértékben. A csarnokvíz elvezetését az uveoscleralis elfolyás növelése révén éri el, nincs hatása a konvencionális elfolyási útra. Irodalmi adatok igazolják, hogy a kezelés 1-2 év után sem veszíti el hatékonyságát. A szemnyomás változásának cirkadián ritmusa évtizedek óta ismert tény. Fontos annak ismerete, hogy a latanoprost a szemnyomáscsökkenés maximumát az alkalmazás után 12 órával éri el, hatása 24 órán át fennáll.

Irodalmi hivatkozások száma: -
Ábrák száma: -
Táblázatok száma: -


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A naponta egyszer vagy négyszer cseppentett latanoprost hatása a szemnyomásra
Egészségesek esetében a naponta négyszer alkalmazott latanoprost a naponta egyszer használthoz hasonló szemnyomáscsökkenést eredményezett. Négyszeri cseppentés esetén gyakrabban fordultak elő panaszok (átmeneti fotofóbia, sejtek, Tyndall-jelenség).

Latanoprost (Xalatan) a nyitott zugú glaucoma kezelésében
A latanoprost hatásos szemnyomáscsökkentő szemcsepp. Kombinációban additív hatással rendelkezik.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.