Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Népegészségügyi vonatkozások
Szemészet és genetika - Szemészeti vizsgálatok

Menkes-szindróma - szemészeti észleletek
AT Gasch, RC Caruso, SG Kaler
Menkes' syndrome Ophthalmic findings
Ophthalmology 2002;109:1477-83.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Holló Gábor , dr. Domsa Patrícia
A szerzők 20 Menkes-szindrómában szenvedő betegnél vizsgálták a szemészeti eltérések előfordulási valószínűségét, és azok súlyosságát.
A húsz beteg teljes szemészeti vizsgálaton esett át a Nemzeti Szemészeti Intézetben 1990 és 1997 között.

Retrospektív tanulmány, amelyben a betegek dokumentációját, a róluk készült fotókat, valamint VEP (visual evoked potential) leleteiket vizsgálták át.

A betegeknél nagy prevalenciával fordultak elő rossz látásfunkciók (8 beteg), myopia 21 hónapos vagy annál fiatalabb életkorban (9-ből 5 betegnél volt észlelhető ebben az életkorban, akiknél cycloplegiában visus felvétel történt), strabismus (11 beteg abból a 18-ból, akiknél a szemizmok mozgását vizsgálták), az iris stroma hypoplasiája és a kétoldali iris transilluminációja (7-ből 3 beteg), perifériás retinalis hypopigmentáció (7 beteg a 18-ból, akiknél a perifériás retina állapotát felmérték az első vizsgálat alkalmával), és aberráns szempillák jelenléte (5 eset).

KOMMENTÁR
A Menkes-szindrómás betegek nagy százalékánál figyelhetők meg különböző szemészeti eltérések, olyanok is (gyengénlátás, myopia, kancsalság), amelyek speciális gondozást igényelnek. Éppen ezért korai szemészeti vizsgálat ajánlható Menkes-szindrómás gyermekeknél, különösen azokban az enyhébb esetekben, amikor a neurológiai státusz jobb, így jobbak az életkilátások is.

Irodalmi hivatkozások száma: 33
Ábrák száma:
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.