Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Népegészségügyi vonatkozások
Szemészet és genetika - Szemészeti vizsgálatok

A génállomány és a környezeti tényezők hatása a refrakciós státuszra és annak meghatározó tényezőire: populáció-alapú tanulmány 20-45 éves ikrek között
N Lyhne, AK Sjolie, O Kyvik, A Green
The importance of genes and environment for ocular refraction and its determiners: a population based study among 20-45 year old twins
Br J Ophthalmol 2001;85(12):1470-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Holló Gábor , dr. Domsa Patrícia
A szerzők a refrakciós státusz öröklődési jellemzőit és ennek meghatározó tényezőit vizsgálták 20-45 éves ikrek csoportjában.

114 ikerpár (53 egypetéjű és 61 kétpetéjű) vett részt a tanulmányban. A refrakciót cycloplegiában határozták meg, a szem méreteit, alakját pedig ultrahanggal. Felmérték a résztvevők tanulásra fordított életidejét. Az öröklődés vizsgálatára etiológiai modell-illesztést használtak. A génkörnyezet interakciójára vonatkozó adatokat is elemezték. Az ikerpár tagjai között fennáló tanulásiidő-különbség és refrakció-különbség korrelációit is figyelembe vették.

Az öröklődés 0,89 és 0,94 (95% CI: 0,82, 0,96) között volt a refrakció, a teljes refrakció, a bulbus hossza és a cornea sugara tekintetében. A fenotípus-variációkat nagyrészt additív genetikai hatások magyarázták. Kiderült, hogy a refrakció alakulásában a génkörnyezet interakciói is részt vesznek (r=-0,29-től -0,32-ig; p<0,05). Az elülső csarnok mélység öröklődése 0,88 és 0,94 (95% CI: 0,81, 0,96) között volt, és a domináns öröklésmenet volt a leggyakoribb. Nem volt öszefüggés a kor és a páron belüli refrakció-különbség között. A kétpetéjű ikreknél szignifikánsan nagyobb volt az észlelhető tanulásiidő-különbség páron belül (p<0,05), de ez a különbség nem korrelált a refrakció különbözőségeivel.

A vizsgálat a refrakciós státusz erős öröklődési tendenciájára mutat, az adatok alapján úgy tűnik, a környezeti hatásoknak kis szerep jut. Ennek ellenére, az epidemiológiai öszefüggések a tanulási idő hossza (közeli munka) és a myopia között, az utóbbi néhány generációban megfigyelhető fokozott myopia prevalencia, valamint a génkörnyezet interakcióinak elmélete azt sugallja, hogy bizonyos egyedek genetikailag hajlamosabbak a miopizálódásra, ha bizonyos környezeti hatásoknak vannak kitéve.

KOMMENTÁR
A vizsgálat a refrakciós státusz erős öröklődési tendenciájára mutat, az adatok alapján úgy tűnik, a környezeti hatásoknak kis szerep jut. Bizonyos egyedek azonban genetikailag hajlamosabbak lehetnek a miopizálódásra, ha bizonyos környezeti hatásoknak vannak kitéve.

Irodalmi hivatkozások száma: 29

Ábrák száma: 5

Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.