Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

Lisinopril-kezelés hatékonyságának vizsgálata kardiális dekompenzációban szenvedő betegeken
dr. Ruszty László, dr. Nagy András, dr. Szőnyi Tibor, dr. Vályi Péter, dr. Poór Ferenc, dr. Takács János, dr. Zalaváry István
Nővér 2000;13(1):13-6.

ABSZTRAKT
A szerzők prospektív tanulmányának célja lisinopril-kezelés hatékonyságának felmérése volt NYHA II-IV. stádiumú kardiális dekompenzációban szenvedő betegek (30 férfi, 16 nő, átlagéletkor: 56,0 ± 9,2 ]42-73] év) 16 hetes kezelése során. A kezelési periódus alatt vizsgálták a lisinopril tabletta hatását a kardiális dekompenzáció okozta panaszokra, tünetekre, a funkcionális állapotra, vérnyomásra, szívfrekvenciára, echokardiográfiás paraméterekre, fizikai teljesítőképességre, laboratóriumi eredményekre és az életminőségre. Kéthetes bevezető fázis után a betegek a lisinoprilt négyhetente emelkedő adagban kapták 5 mg-os adaggal kezdve, a 16. héten a gyógyszer átlagos adagja 15,1 ± 6,2 mg volt. A kezelés során a funkcionális állapot 4 esetben (9%) 2 NYHA stádiummal, 24 esetben (51%) 1 stádiummal javult, 17 esetben (38%) változatlan maradt, 1 esetben (2%) 1 stádiummal romlott. A kezelési időszak végére mind a szisztolés (p = 0,001), mind a diasztolés vérnyomás (p = 0,0006) szignifikánsan csökkent, a pulzusszám változatlan maradt. Az echokardiográfiás paraméterek közül a bal kamra végszisztolés átmérője (p = 0,001), végdiasztolés átmérője (= 0,003) szignifikánsan csökkent, az ejekciós frakció szignifikánsan (p = 0,0002) nőtt, a kezelés előtti értékhez képest 4,4%-kal. Egy esetben volt szükség a kezelés megszakítására köhögés miatt. A laboratóriumi mutatók nem változtak a vizsgálat során. A szívelégtelenség miatt alkalmazott 16 hetes lisinopril-kezelés jelentősen javította a klinikai állapotot, normalizálta a vérnyomást, mérsékelte a dilatatív bal kamrai funkciózavar súlyosságát, csökkentette a betegség okozta életviteli akadályozottságot, napi egyszeri adagolás, jó tolerálhatóság és kevés mellékhatás mellett.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.