Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

Az arteria radialis nyerése endoszkópos eszközzel: új műtéti eljárás a koszorúér-sebészetben
dr. Péterffy Árpád, dr. Galajda Zoltán
Orv Hetil 2000;141(38):2075-7.

ABSZTRAKT
Az arteria radialist mint artériás graftot egyre többen alkalmazzák a koszorúerek sebészetében. A szerzők által leírt endoszkópos módszerrel, 2 cm-nyi haránt bőrmetszéseken keresztül az arteria radialis gyorsan és kíméletesen emelhető ki, felhasználva egy úgynevezett ,,spirál" érkifejtő eszközt és egy 30°-os optikát. A vágásra és ugyanakkor a vérzéscsillapításra használt ultrahangkés nem okoz termikus és mechanikai károsodásokat. Az arteria radialis és a kísérő vénák védve maradnak a spirál belsejében. A szerzők egy esetet ismertetnek, akinél ezt a technikát sikeresen alkalmazták arteria radialis nyerése céljából.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.